Átadták a kibővült Munkácsy múzeumot – Ando György: Mertünk nagyot álmodni

2018. október 9. 13:15 | Mikóczy Erika

A Munkácsy Mihály Múzeum gyönyörű példája annak, amikor egy város polgárai értéknek tekintik a rájuk bízott intézményeket – mondta Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára a múzeum 200 millió forintból megvalósult fejlesztésének átadásán, kedden.

Krucsainé Herter Anikó kiemelte: a Terület és Településfejlesztései Operatív Program támogatásából megvalósult fejlesztés leglátványosabb eleme az 1912-ben épült műemléképületet és az 1972-ben épült részt összekötő új, több mint kétszáz négyzetméteres közösségi és kiállítótér kialakítása volt.

– Üzenet értékű a két épület összekötése. Ami eddig kényszerűen szét volt választva, az mostantól egységet alkot. Az egységben pedig nagyobb erő van, mint a szétszórtságban. A különböző intézményeinket, dolgainkat jobb összekötnünk, mint széjjelhagynunk. Feladatunk és felelősségünk, hogy keressük az összekötés lehetőségeit, akár kiállítótérről, akár két intézmény kapcsolatáról, akár művészetekről vagy gondolatokról van szó – fogalmazott az államtitkár.

 

Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára (fotó: Varga Diána)

 

A fejlesztéssel a múzeum története továbbíródik

 

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő megjegyezte, hogy a beruházás jól illeszkedik a belváros fejlesztésének nagy ívű projektjébe. Beszélt arról is, hogy a múzeum története a megvalósítás ötletétől három évszázadot is érint, a mostani és a későbbi fejlesztések pedig lehetővé teszik, hogy ez a történet még tovább íródjon.

Kiss Tibor az intézmény történetéből főleg az utóbbi öt évre fókuszált, amikor ismét a város fenntartásába került a múzeum. Az alpolgármester kiemelte, hogy Ando György igazgatónak és munkatársainak köszönhetően újból élettel telt meg a múzeum. Elindult az Ami csabai… sorozat, komoly kutatómunka eredményeként nívós kiadványok láttak napvilágot, országosan elismert művészek mutatkoztak be a múzeumban, a kiállítások társadalmi eseménnyé váltak, felélesztették a Vitézi játékokat, és persze volt egy fantasztikus Munkácsy év is. 

 

Az új kiállító- és fogadótér (fotó: Varga Diána)

 

 

A Munkácsy-negyed ékköve a múzeum

 

Dr. Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. cégvezetője elmondta, hogy a múzeumot 2017 októberében zárták be az átalakítás idejére, a munkaterületet múlt év november végén adták át a kivitelező Csaba Komplexnek. Ők idén augusztus 20-ára végeztek, utána kezdődhettek a műszaki átadások. A múzeum eddig két különálló épületben, a Széchenyi utca 7. és a Széchenyi utca 9. szám alatt működött, az  épületek különállósága már a kezdetektől problémákat okozott. A fejlesztés részeként a meglévő a kiállítótereket átalakították, és végre megvalósulhatott a régi terv, azaz a két épület összekötése is. Ezzel kétszáz négyzetméteres kiállító- és közösségi térrel gazdagodott az intézmény.

A cégvezető emlékeztetett arra, hogy Munkácsy-negyed kialakítására hárommilliárd forintot nyert Békéscsaba a Modern Városok Program keretében, a Munkácsy-negyednek pedig ékköve a múzeum, amely további fejlesztések előtt áll.

 

Ando György: Köszönet mindenkinek, aki segített

 

Ando György beszélt arról, hogy Csabát elődeink szinte a semmiből építették fel ezen az egykor mocsaras vidéken. Ma is szép a főterünk, gyönyörűek a templomaink, vannak különleges, podsztyenás házaink, őrizzük hagyományainkat, finomak az ételeink, ráadásul rendkívüliek itt az emberek is. Ahogy fogalmazott: városunkat nyugalom, vidámság, meseszerűség szövi át, számos érték van itt - ezt akarták egykor bemutatni elődeink, és a múzeum ma is részben ennek bemutatására törekszik. Megjegyezte, hogy a múzeum épületében olyan ismert emberek is megfordultak egykor, mint például Bartók Béla, Féja Géza, Kodály Zoltán vagy Móricz Zsigmond, és reményei szerint ezután is sokan jönnek majd a felújított intézménybe.

– Mertünk nagyot álmodni, kitartottunk az álmunk mellett és ez most megvalósult – jegyezte meg Ando György, aki a jeles alkalmon  köszönetet mondott mindazoknak, akik bármilyen formában is segítették az elképzelés, az álom megvalósulását.

 

 

További programok »

Kultúra

Békéscsaba is csatlakozott az Orgonák éjszakájához

Békéscsaba is csatlakozott az Orgonák éjszakája elnevezésű országos programsorozathoz. Az evangélikus nagytemplomban Alföldi Csaba adott hangversenyt, melynek első darabja Kovács Szilárd Intrada című műve az ország több mint 50 orgonáján egyszerre csendült fel.
2019. július 21. 12:03
FEL