Elindult a "Helyi szintű komplex programok Békéscsaba területén” című projekt.

2018. március 29. 16:10 | Bugyi Diána

Sikeresen pályázott Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület, az Egyensúly AE Egyesület és a MERSZ Közhasznú Alapítvány által alkotott konzorcium a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program konstrukcióján belül.

 

A projekt célja elsősorban a TOP 6.7.1 intézkedésével (leromlott városi területek rehabilitációja) összhangban, azt kiegészítve a leszakadó és leszakadással veszélyeztetett városi területeken élők közösségi és egyéni szintű társadalmi integrációja.

Az infrastrukturális beavatkozásokat a társadalmi hátrányok kompenzálását célzó szociális, oktatási, mentálhigiénés, kompetenciafejlesztő, foglalkoztatási, egészségügyi, antidiszkriminációs és közbiztonsági programok egészítik ki.

Fontos, hogy a szociális városrehabilitációs projekteket kísérjék végig a közösségfejlesztő programok, amelyek lehetővé teszik a városrehabilitációval érintett területen élő lakosság bevonását a tervezésbe és a megvalósításba, továbbá erősítik a helyi közösség kohézióját.

A projekt a foglalkoztatásra, a kompetenciafejlesztésre, az oktatásra, az egészségügyre, a szociális szolgáltatásokra, a közösségfejlesztésre és az elkülönítés megszüntetésére irányuló tevékenységek által javítja a hátrányos helyzetű lakosság életkörülményeit, ezáltal segítve a társadalmi kohéziót is.

A számszerűsíthető eredményeken túl a projekt hozzájárul az akcióterületen élők életminőségének javulásához az által, hogy saját igényeiknek megfelelő programokban vehetnek részt, valamint a pszichés és a már szomatizálódott betegségeik is kiszűrésre kerülnek és megfelelő ellátásban is részesülnek. A projekt hatása kiterjed minden korosztályra a gyermekektől kezdve az aktív korú népességen át az idősekig. A közösségi élet fejlődik az akcióterületeken, a lakosok egészségi állapota munkaerő-piaci helyzete javul.

A konzorciumi tagok 2017. év decemberében értesültek a 283 millió forint értékű támogatás elnyeréséről, azóta már sor került a Támogatási Szerződés aláírására is.

A projekt fizikai lezárásának időpontja: 2021. május 30.

 

További információ kérhető:

Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft.

5600 Békéscsaba, Szent István tér 10. I. emelet

Telefon:+36-66/510-133

E-mail: bcsvarosfejlesztes@bcsvarosfejlesztes.hu;

tothzsanett@bcsvarosfejlesztes.hu

 

További programok »

Önkormányzati hírek

Elkészült az új nagybani piac Békéscsabán

Befejeződtek az új nagybani piac kivitelezési munkálatai Békéscsabán. A Kétegyházi úton kialakított vásártér a Modern Városok Program részeként mintegy 200 millió forintból épült meg. A kereskedők várhatóan februárban vehetik majd birtokba az új árusító helyet.
2022. január 19. 06:45
FEL