Lakossági fórum a Bethlen utcát érintő munkakezdés előtt

2018. május 3. 11:06 | Bugyi Diána

A Bánát utcai út alatti átvezetés megépítésével visszavonhatatlanul megkezdődött a Keleti kerteket, Kastélyszőlőt és a Bethlen utcát érintő csapadékcsatorna-fejlesztési beruházás a TOP-6.3.3-16-BC1-2017-00001 azonosítószámú, Békéscsaba csapadék- és belvízhálózat-fejlesztése tárgyú projekt keretében.

 

A Bethlen utcán megvalósuló zárt csapadékcsatornaépítését megelőző lakossági fórumon szép számmal megjelentek az utcában élő lakók. Dr. Ferenczi Attila városfejlesztési tanácsnok bevezetőjében elmondta, hogy a lakók régi kérését tudja a város teljesíteni a zárt csapadékcsatorna megvalósításával. Az európai uniós pályázati forrásból megvalósuló csapadékcsatorna építési költsége összesen mintegy 312 millió forint, ebből a Bethlen utcai szakaszra közel 150 millió forint jut. A Bethlen utcában a munkák már május elején elkezdődnek, előreláthatóan idén, október végére készül el a csapadékcsatorna.  A projekt másik két területén – a Keleti kertekben és a Kastélyszőlőkben – a nyári időszakban várható a munkakezdés.

 

Dr. Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési NKft. cégvezetője a munkák menetéről elmondta, hogy a 350 millió forintos támogatással megvalósuló projekt során sajnos lesznek a lakókat esetenként hátrányosan érintő beavatkozások is, mint például a földmunkák során szükséges fakivágás. Az előzetes felmérések alapján mintegy 63 fát kell kivágni. Megemlítette, hogy az érintett fák sajnos engedély nélkül, szabálytalanul lettek telepítve. A zöldnövényzet pótlását az építést végző vállalkozó az önkormányzat által meghatározott módon oldja meg. Kiemelte: a két másik területet érintő kivitelezési munkákról is lesz lakossági fórum, és a Csabai Mérlegben is tájékoztatják a lakosságot a kivitelezés állásáról.

 

Mochnács Pál, a kivitelezést végző, békéscsabai székhelyű BÓLEM Kft. ügyvezetője a projekt műszaki paramétereit ismertette. Elmondta, hogy minden munkafázist a lakókkal történő egyeztetés után kezdenek el. Első lépésben a közművek helyzetét kell meghatározni, emiatt a lakók május első napjaiban fognak találkozni kisebbnagyobb kutatóárkokkal. A munkákat úgy szervezik, hogy a lehető legkevesebb kellemetlenséget okozzák az érintetteknek. Lakossági kérdésre válaszolva biztosított mindenkit, hogy a felbontott kapubejárókat, zöldterületeket eredeti állapotban, a lakókkal egyeztetve fogják helyreállítani.

A fórumon, a hivatalos rész zárása után, a kivitelező az érdeklődő lakosok egyéb, a konkrét ingatlanra vonatkozó kérdéseire is válaszolt.

További programok »

Önkormányzati hírek

Fidesz-KDNP: Megbízható és kiszámítható lett az idei csabai költségvetés

Az év első közgyűlését értékelte a Fidesz-KDNP frakció pénteken. Opauszki Zoltán, a párt békéscsabai szervezetének frakcióvezetője és Nagy Sándor önkormányzati képviselő többek között beszélt a város 2024-es költségvetéséről, a TOP Plusz pályázatokról, valamint az alpolgármester-választás körüli történésekről is.
2024. február 23. 13:50
FEL