Elfogadták a pótszülők a vándorsólyom fiókát

2017. május 16. 15:15 | Mikóczy Erika

 

Sikerült pótszülőket találni annak a vándorsólyom fiókának, aki mentett tojásból kelt ki április 29-én a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai Túzokvédelmi Állomásán.

 

A tojó ivarú fióka a Bükki Nemzeti Park Igazgatósághoz került vissza, ahonnan annak idején a mentett tojást ideszállították. Az ottani természetvédelmi őrszolgálat már korábban felmérést készített, ugyanis csak olyan fészek jöhetett szóba, amelyben legfeljebb kettő, hasonló korú fióka van. Sikerült egyfiókás fészekaljat találniuk.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársa május 11-én, csütörtökön elszállította a 12 napos fiókát a Bükki Nemzeti Park Igazgatósághoz. A helyileg illetékes természetvédelmi őrrel együtt leereszkedtek a sziklafal mentén a vándorsólyom fészekhez és az abban lévő fióka mellé behelyezték az itt nevelt fiókát. A két apró madár nem teljesen egykorú, az ottani mintegy 10 nappal idősebb, ez azonban még nem kritikus korkülönbség.

Hamar bebizonyosodott, hogy az akció sikeres volt. A két szakember ezután a szemközti sziklafalról figyelte, hogyan reagálnak a pótszülők. Rövid időn belül a fészekre repültek, és azonnal etetni és melegíteni kezdték a Körös-Maros Nemzeti Parkban nevelt fiókát. Az adoptáció tehát sikeres volt.

A vándorsólymok 50 napos koruk tájékán repülnek ki a fészekből. Előtte azonban jelölőgyűrűt kapnak, így elképzelhető, hogy később is hallunk majd a Dévaványán keltetett fiókáról.

 

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

 

További programok »

FEL