Ismét fakó keselyűket keltetnek a Túzokvédelmi Állomáson

2020. április 11. 15:16 | behir

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Túzokvédelmi Állomásán jelenleg két – a Hortobágyi Vadasparkból származó – fakó keselyűtojást keltetnek. Az Állomás fő feladata természetesen a veszélyeztetett túzoktojások mesterséges keltetése, a kikelő fiókák felnevelése és visszavadítása, ám ha szükség van rá, akkor egyéb értékes fajok (pl. parlagi sas, vándorsólyom) tojásait is keltetik itt – írja a Körös-Maros Nemzeti Park hivatalos honlapján.

A Hortobágyi Vadasparkban lakó két fakókeselyű-pár nemrég egy-egy tojást rakott le. A fészkek azonban veszélyeztetettek voltak, mivel fiatal, először tojást rakó párokról van szó, amelyeknél gyakran előfordul, hogy a kikelés utáni első napon megölik a fiókát. Másrészt az egyik fészek a földön van, így a benne lévő tojást könnyen felfalhatták volna a rókák.

Magyarországon eddig csupán egyetlen helyen, itt a dévaványai Túzokvédelmi Állomáson sikerült mesterségesen keltetni fakó keselyűt. Egy fiókát 2017-ben, egyet, pedig 2018-ban keltettek sikeresen. Mindkét madár jelenleg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjának lakója. 

 

Fakókeselyű a Körösvölgyi Állatparkban Fotó forrás: kmnp.nemzetipark.gov.hu / Bencsik Antal Zsolt

Fakókeselyű a Körösvölgyi Állatparkban Fotó forrás: kmnp.nemzetipark.gov.hu / Bencsik Antal Zsolt

 

A nemrég beszállított tojások különböző kotlottsági fokúak. A szakemberek a tojások keltetését az erre a célra kalibrált keltető berendezésben folytatják. Minden nap megmérik a tojások tömegét. Az alacsony kotlottsági fok miatt az embriók szívveréseinek számát még nem tudják mérni, de remélhetőleg erre is hamarosan sor kerül. A fiókákat majd tíz napig a túzokvédelmi állomáson nevelik, utána visszaadják, hogy a továbbiakban szüleik gondoskodhassanak róluk.

 

Forrás: kmnp.nemzetipark.gov.hu

További programok »

FEL