A negyedik fakókeselyű-tojás kelt ki sikeresen Dévaványán

2020. május 23. 08:23 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Kikelt a negyedik fakókeselyű-fióka a dévaványai túzokvédelmi állomáson. Az országban eddig csak itt sikerült a szakembereknek mesterségesen kikeltetni a faj egy-egy tojását. Idén két veszélyeztetett tojásról gondoskodtak a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai, mindkettő a Hortobágyi Vadasparkból érkezett.

Az idősebb fakókeselyű-fióka – ahogy arról korábban beszámoltunk – április elején látta meg a napvilágot, majd április 24-én vissza is szállították a vadasparkba. A fiatalabb a múlt hétvégén kelt ki. Az alig néhány napos fakókeselyű infralámpa alatt, faágakból készült fészekben melegszik. A faj európai állománya kedvezőtlen helyzetben van, ezért fokozottan védett. A Kárpát-medence sziklás élőhelyein őshonos volt, mára már a horvátországi populáció 10-20 egyedszámú csapatai tévednek évről-évre Magyarországra, amelyek előszeretettel időznek a főváros magas épületein.

Magyarországon eddig csak a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság túzokvédelmi állomásán sikerült mesterséges körülmények között kikeltetni fakó keselyű tojásokat.

– A túzok mellett más, fokozottan védett fajok keltetésével is foglalkozunk, ilyen a parlagi sas, a hamvas rétihéja, a kerecsensólyom, de a Bükki Nemzeti Parknak keltettünk már vándorsólyomot is. Nagyon jó, csúcskategóriás gépekkel dolgozunk. Emellett az is elengedhetetlen, hogy tudjuk, milyen páratartalom és hőmérséklet kell a különböző fajokhoz – árulta el sikerük titkát a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálat-vezetője. Czifrák Gábor hozzátette: alapvetően a keltetés a nehéz feladat a fokozottan védett faj szempontjából, a nevelés könnyebb, de van néhány alapvető szabály, amire fontos odafigyelni a keselyűk dögevő életmódja miatt.

– Ha nem adnánk neki elég kalciumot, akkor a perózis tünetei mutatkoznának rajta, ami a lábszétcsúszás, szárnykifordulás, ez sok esetben visszafordíthatatlan. De ezt megelőzzük – hangsúlyozta Czifrák Gábor. Hozzátette: a fióka kalciummal dúsított táplálékot kap és száraz időben sokat viszik a napsütésre, így a kalcium megfelelően be tud épülni a csontozatába.

Az első időszakban a szakemberek napi hatszor etetik a keselyűt, fix időpontokban, meghatározott mennyiséggel, amelyet fokozatosan növelnek. A legfiatalabb fióka várhatóan 15 napos korában kerül vissza a Hortobágyra.

Az idén kikelt két fakókeselyű-fióka már a harmadik és a negyedik volt a sikeres keltetések sorában. Még 2017-ben kelt ki az első, majd a következő évben a második. Az érdeklődők azokat a fiatal példányokat a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkban nézhetik meg Szarvason. 

 

Galéria

 

További programok »

FEL