Elfelejthetjük a vaddisznópörköltet?

Afrikai sertéspestis vírusát mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma szombaton egy Heves megyéből származó elhullott vaddisznó tetemében. Az állategészségügyi szakemberek több intézkedést is elrendeltek, hogy megelőzzék a komolyabb gazdasági károkat. A felvásárló országok ugyanis emiatt a házi sertések exportjára vonatkozóan korlátozásokat rendelhetnek el.

Zárva vannak a kapuk a Csorvási Gazdák Zrt. sertéstartó telepénél, ahol jelenleg 650 hízót nevelnek. A kapu mögött fertőtlenítőszerrel teli tálca várja azokat a járműveket, amelyeknek feltétlenül be kell hajtaniuk. A fokozott óvintézkedéseket a Heves megyében felbukkant afrikai sertéspestis tette szükségessé. Kelemen Mihály igazgatósági elnök elmondta, mindent megtesznek annak érdekében, hogy elkerüljék a járványveszélyt. A cég tavaly több mint 600 millió forintos árbevételt ért el, így egy esetleges állományvesztés komoly gazdasági kárt okozna számukra. Ha ugyanis csak egyetlen jószág is megbetegszik a telepen, az összes többi, egészséges állatot is le kellene ölni.

A lehetséges károk azonban a vadgazdálkodásban is óriásiak. Már a most bevezetett intézkedések is megtiltják, hogy a fertőzött területekről élő vaddisznót vagy annak húsát szállítsák ki. Ha országos járvány alakulna ki, a tiltás elterjedésével a faj akár el is tűnhet a vadászható állatok közül. Pedig ma ez teszi ki az ágazat értékesítéseinek 40 százalékát – mutatott rá a Békés megyei vadászkamara elnöke. Hrabovszki János a fogolyállományhoz hasonlította a mostani helyzetet. A madarat ugyanis fél évszázada még gyakorta vadászták, mára azonban a számuk nullára csökkent. A szakember arra figyelmeztet, elképzelhető, hogy akár tíz-húsz évre is megszűnhet a vaddisznó vadászati lehetősége Magyarországon.

A betegség már több európai országban is megjelent: elsősorban Lettország és Litvánia érintett, de találtak fertőzött vaddisznót Lengyelországban, Oroszországban, Csehországban és Romániaban is. Tavaly pedig a kárpátaljai Tiszaújlakon már házi sertésben is megtalálták a kórokozót.

Magyarországon egyelőre egyetlen esetet jelentett be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Felhívják ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a betegség emberre nem veszélyes, a sertéshús továbbra is biztonsággal fogyasztható. Az állattartókat azonban fokozott elővigyázatosságra intik a szakemberek, tilos például állati eredetű anyagot tartalmazó élelmiszer-hulladékot, azaz moslékot adni a sertéseknek, és meg kell akadályozni, hogy bármi módon vaddisznóval érintkezzenek az állatok. A korlátozások részletei és további információk megtalálhatók a Nébih honlapjának tematikus aloldalán.

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , , ,