Figyeljen oda, vezessen óvatosan, mert a megszokottnál több őzzel találkozhat

2020. július 21. 06:35 | Hidvégi Dávid

Elindult az őzek párzási időszaka, az állatok emiatt gyakrabban keresztezhetik a közutakat, akár már napközben is. A szakemberek azt ajánlják, hogy a közlekedők vegyék figyelembe a kihelyezett közúti táblákat, tartsák be a szabályokat és vezessenek óvatosan, hogy elkerüljék a vadkárt. Amennyiben mégis bekövetkezik a baleset, akkor értesíteni kell a rendőrséget és a vadásztársaságot.

Az európai őz hazánk legnagyobb egyedszámú és legelterjedtebb nagyvadfaja, párzása július második felétől augusztus közepéig tart. Az őzek emiatt naponta többször is átkelhetnek az utakon, amely veszélyt jelent az állatok és az autósok számára is. Ha egy őz ugrott át előttünk, akkor egy másik is követheti, így feltétlenül lassítani kell.

– Gyakran elkerülhetetlen az ütközés, hiszen oldalról ugrik neki a vad az autónak vagy éppen úgy szalad elénk, hogy már nem tudunk megállni. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen sebességgel történik ez az elütés, ez az ütközés. Nagyon fontos, hogy tartsuk be a sebességhatárokat, a sebességkorlátozást. Vegyük komolyan és vegyük figyelembe a vadveszélyt jelző táblát is, illetve az olyan külterületen kijelölt szakaszt, ahol csak hatvannal lehet menni – mondta el kérdésünkre a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Dr. Szombati Andrea hozzátette: baj esetén a vadat nem lehet elvinni, mivel az a magyar állam tulajdona, aki mégis megpróbálkozik ezzel az lopást követ el. Ezért ilyenkor fel kell hívni a rendőrséget, aki értesíti majd a területileg illetékes vadásztársaságot, amely majd gondoskodik az állat elszállításáról.

 

Őzbak (Capreolus capreolus) az őzhívás idején (vadászat őzhívó síp használatával), az üzekedési időszakban a Pacsmagi Halastavak Természetvédelmi Területen, Tamási közelében 2019. augusztus 10-én. MTI/Kovács Attila

 

Az út szélén a legtöbb helyen találkozhatunk vadveszélyt jelző táblával, amely nem véletlen, hiszen az adott szakaszon gyakoriak az őzek. Ha az egyik oldalon erdő, míg a másikon szántás van, az is egy potenciális veszélyforrás, mivel a fák között élő vad rendszerint átjár a földekre élelem után kutatva. Az üzekedés miatt most naponta többször is átszaladhatnak az úttesten.

– A közutat közvetlenül érintő fedett területen kell nagyon figyelni. Ahol az útról messze ellátunk ott általában nem nagyon mozog a vad, de most az üzekedés miatt ott is előfordulhat. Ugyanakkor általában a fedett területrészen találkozhatunk velük, mivel a vad is azt keresi. Mindkét oldalon figyelni kell az út szélét, de az utolsó két méteren, hirtelen autó elé ugró őzet már nem lehet kikerülni, erről saját tapasztalatom van – fogalmazott a Békés Megyei Vadászkamara elnöke, Hrabovszki János.

Amennyiben az ütközés elháríthatatlan, vészfékezést érdemes alkalmazni, mert a kormány elrántása még komolyabb veszélyt hordoz magában: letérhetünk az útról vagy átsodródhatunk a szembejövő sávba ezzel nagyobb balesetet okozva.

 

További programok »

FEL