Vigyázzunk egymásra! - Húsvétkor megszaporodnak az ittasan okozott balesetek

2023. április 8. 09:54 | Kovács Andrea

A húsvétkor tapasztalható túlzott alkoholfogyasztással a sofőrök nemcsak saját egészségüket, de a közlekedésben résztvevők testi épségét is veszélyeztethetik. A féktelen italfogyasztás súlyos állapotot is okozhat, az ittas vezetés pedig negatívan befolyásolja az ítélőképességet – figyelmeztetnek a készenléti szervek képviselői.

 

Az Országos Mentőszolgálatnál dolgozók húsvétkor sem pihennek, ugyanannyi munkaerővel és gépjárművel állnak a segítségkérők rendelkezésére, mint a legtöbb hétvégén, illetve ünnepnapon. 

 

Békéscsabai Mentőállomás gépjárműparkja (Fotó: behir.hu)

 

Kárász László, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezete Békés Vármegyei Kirendeltségét vezető mentőtiszt arra kéri a lakosságot, hogy az ünnep alatt is kerüljék a túlzott ital-és ételfogyasztást, valamint arra is figyeljenek, hogy a rendszeresen szedett gyógyszereiket időben beszerezzék és ne hagyjanak ki egyetlen adagot sem azért, hogy alkoholt fogyaszthassanak. Bizonyos kórképekben ugyanis komoly kockázatot jelenthet, hiszen ha valaki például a magasvérnyomás-betegség elleni készítményeit nem szedi be, ott a vérnyomás kiugrása komoly egészségkárosodást okozhat.

 

Kárász László (Fotó: behir.hu)

 

– A húsvétkor előforduló mértéktelen ételfogyasztás következtében is előfordulhatnak olyan jellegű panaszok, amelyek esetén az orvosi ügyeletet vagy pedig a mentőszolgálatot fogják hívni az emberek. Nagyon fontos azt is hangsúlyozni, hogy a gyermekeknél, fiataloknál az idegrendszer sérülékenysége miatt az alkohol kiemelt kockázati tényezőt jelent, könnyen görcsrohamot okozhat és akàr életveszélyes állapothoz is vezethet – mondta el a behir.hu-nak Kárász László. 

 

 

– Az italfogyasztás a közlekedésben résztvevőkre is veszélyes, hiszen negatívan befolyásolja a sofőrök vezetési képességeit. Minden évben felhívjuk a figyemet az ittas járművezetés veszélyeire, mivel sok az olyan közlekedési baleset, amelynek okozója alkoholos befolyásoltság alatt áll – erről már a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője tájékoztatta stábunkat.

 

Dr. Szombati Andrea (Fotó: behir.hu)

– Az ittasság mellett a másnaposság és a kialvatlanság is veszélyes, mert a rossz közérzet szintén elvonja a figyelmet a vezetésről, tompulnak a reflexek és másképp reagálunk bizonyos dolgokra. Ezért is kérünk mindenkit, hogy ha alkoholt fogyasztott, gépjárművet semmiféleképpen ne vezessen A kerékpárosoknak pedig arra hívnánk fel a figyelmet, hogy bár az ő esetükben van némi tolerancia, nekik is biztonságos közlekedésre képes állapotban kell maradniuk – fogalmazott dr. Szombati Andrea.

A gépjárművezetők ezekben a napokban fokozott közúti ellenőrzésre számíthatnak annak érdekében, hogy a szabálytalanokódokat kiszűrjék a forgalomból.

További programok »

FEL