Félmilliárd forinttal csökkent a Békés megyei vadásztársaságok árbevétele

2021. március 11. 19:24 | behir.hu

Legalább félmilliárd forinttal csökkent a Békés megyei vadásztársaságok árbevétele a koronavírus-járvány miatt 2020-ban - nyilatkozta az MTI-nek csütörtökön a Békés Megyei Vadászkamara elnöke.

Hrabovszki János úgy fogalmazott: nehéz éven vannak túl, de a 85 békési vadászati egység mind fennmaradt, igaz, jelentősen lecsökkentek a tartalékaik.

Az országos vadgazdálkodási adattár szerint Békés megyében 2019-ben 1 milliárd 725 millió forint volt a társaságok árbevétele, ennek 35-40 százaléka esett ki tavaly. Tavasszal és ősszel nem jöhettek Magyarországra a külföldi fizető vadászok; az éttermek bezárása miatt szinte leállt a vadhús értékesítés; a mezei nyúl - amelyet főleg az olasz és a francia piac vett fel - vásárlását több külföldi megrendelő visszamondta, tartva a megbetegedéstől.

Hrabovszki János kifejtette: Békés megyéé az ország legnagyobb, mintegy 80 ezer darabos mezeinyúl-törzsállománya, amelyet - kormányhivatali engedéllyel - az idei szezonban kicsit tovább, január végéig értékesíthettek.

Mezei nyúlból korábban körülbelül évi 20 ezret adtak el, tavaly ötezerrel kevesebbet; és míg a járvány előtt 20-25 ezer forintot adtak egy nyúlért (élő nyúlért 30 ezret), addig most 5-7 ezer forint közti áron kelt el. De ha nem adták volna el, annyira túlszaporodott volna az állomány, hogy magas lett volna a vadkár kifizetési kötelezettség - jegyezte meg.

Az elnök hangsúlyozta: a vadgazdálkodási előírásokat betartották, a túlszaporodást megfékezték, nem lesz kár a tavaszi napraforgó vetésekben.

Fácánból a korábbi években közel 160 ezret "helyeztek ki", tavaly csak 120 ezret, amiből körülbelül 80 ezret ejtettek el a vadászok. Az ára ennek is jelentősen lecsökkent, 300-500 forintra darabonként, miközben a felnevelési költsége 3500 forint egyedenként - közölte az elnök. Hrabovszki János azt mondta, a vadhús ára felére, harmadára esett vissza.

A koronavírus járvány pozitív hatása az volt, hogy a tehetős magyar vadászok nem mentek el külföldre, nagyrészt az ő költésük tartotta életben az ágazatot - jegyezte meg. (Békésben körülbelül háromezer sportvadászt tartanak nyilván.)

Az idei szezonról szólva kifejtette: az őzbak vadászat április 15-én kezdődik, és bár szeptember végéig tart, a fő szezonja május közepén véget ér. "Az közel van" - fogalmazott, de reményét fejezte ki, hogy tavasz végére meg lehet nyitni a határokat. Július végén, augusztus elején, az üzekedés idejére pedig reményei szerint már nagy számban érkezhetnek fizető vadászok.

Ha ez így lesz, vissza tudják a most felélt tartalékokat tölteni a társaságok - közölte.

 

Forrás: MTI

További programok »

FEL