Élet-Tér-Kép – Megnyílt Ritók Lajos békéscsabai kiállítása

2020. február 27. 19:50 | Hidvégi Dávid

Ritók Lajos nagyváradi születésű, Debrecenben, majd Budapesten élő képzőművész békéscsabai kiállítása a Munkácsy Mihály Múzeum és a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének együttműködése részeként jött létre. A művész komoly hangvételű portrékat mutat be a békési megyeszékhelyen.

A Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze kiemelte: az alkotó műveit európai, amerikai, illetve ázsiai köz- és magángyűjtemények őrzik. Gyarmati Gabriella elmondta: korábban öt kontinensen, négyszáz kiállítást rendezett a világ közismert kiállítóhelyein és múzeumaiban.

– Műveit kétszer mutatta be a párizsi Louvre-ban, egy tárlaton pedig együtt szerepeltek alkotásai Rembrandt munkáival. 2019-ben Magyar Arany Érdemkereszttel ismerték el munkáját. Ritók Lajos a portré- és a látképfestés nagymestere. Ábrázolásai rendkívül hatásosak és látványosak; arcképei az emberi megjelenés és jellem sokféleségét illusztrálják. Nagyméretű festményei igen dekoratívak, ezzel együtt arcképei képesek drámai mélységet és koncentráltságot mutatni – fogalmazott a művészettörténész.

 

Gyarmati Gabriella (b), Szántó Zsolt, Ando György, Dr. Cservenyák László, Ritók Lajós, Dr. Feledy Balázs – (Fotó: behir.hu)

Gyarmati Gabriella (b), Szántó Zsolt, Ando György, Dr. Cservenyák László, Ritók Lajós, Dr. Feledy Balázs – (Fotó: behir.hu)

 

Ritók Lajos 2008-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő és szobrász szakán, majd két esztendővel később a mesterképzőt is elvégezte. A művész a behir.hu kérdésére elmondta, hogy a komoly hangvételű embermeséinek nem ad címeket azért, mert művei mindenkinek mást és mást jelentenek. Hozzátette: mindenkit ismert vagy ismer azok közül, akik a portréin megjelennek.

– Nagyon sokan, sokféleképpen tudják ábrázolni az emberiséget, de én az élet egy olyan szűk szegmensét próbáltam bemutatni, ami a nyers valóságról szól. A mai virtuális térben az emberek csak azt akarják mutatni, hogy mindenki jól érzi magát – ecsetelte a művész.

A kiállítás megnyitóján Szarvas Péter a közgyűlés miatt nem tudott megjelenni, így a polgármester üdvözletét kabinetfőnöke, Szántó Zsolt adta át. Az est házigazdája, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója, Ando György volt, köszöntőt mondott a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke, dr. Cservenyák László, aki egyben a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója is. A tárlatot dr. Feledy Balázs művészeti író nyitotta meg, amely április 19-ig lesz látható a múzeumban.

 

Galéria

További programok »

Kultúra

13+1 – A nihiles Goffry koncertje a Stégen

Szombaton este Békés megye elsőszámú kultúrközpontjának, a Csabagyöngyének a Stégszínpadán adott önálló koncertet Goffry, az egykori Nihil zenekar énekes-gitárosa. Kultúrtörténeti pillanat volt, hiszen több mint 25 év hallgatás után állt színpadra és mutatta be lelke darabkáit. Beszámoló a behir.hu-n.
08:38
FEL