Elavultak a buszok – Aláírásgyűjtést szerveznek

2020. február 24. 19:03 | Hidvégi Dávid

A Magyar Dolgozók Szakszervezetének (MADOSZ) főszervezésében indul aláírásgyűjtés a Békés megyei autóbuszok állapota miatt. A cél az, hogy modernizálják a járműparkot, amelynek köszönhetően megszűnnének a késések és a kellemetlen utazások. A szervezet a busztársaság és az utasok véleményét továbbítja az önkormányzatok felé.

A MADOSZ, illetve a Párbeszéd Magyarországért és Momentum helyi szervezete tartott sajtótájékoztatót a békéscsabai autóbuszpályaudvaron. Bejelentették, hogy aláírásgyűjtést szerveznek február 24-től március 9-ig.

- Nagyon magas a Békés megyében közlekedő autóbuszok átlagéletkora, amelyeknek a műszaki állapota sem megfelelő, ez pedig nagyon sok esetben késéseket okoz - figyelmeztetett a problémára a Magyar Dolgozók Szakszervezetének elnökségi tagja, aki hozzátette, hogy több autóbuszvezető is hozzáfordult a problémák miatt. A járművek idősebbek tíz évnél, de mai napig közlekednek olyanok is, amelyek jóval több, mint húszévesek. Nika István hangsúlyozta: ha egy járat kimarad, az a buszsofőröknek kiesést jelent, hiszen amíg műszaki hiba miatt áll, nem kapja meg a bérét. Az utasok is pórul járnak, hiszen a meghibásodás miatt nem jutnak el időben a munkahelyeikre vagy az iskolába esetleg az orvoshoz - tette hozzá.

 

 

– Az utasok oldaláról is rengeteg panasz jött, ekkor határoztuk el, hogy kezdeményezést indítunk a civil szervezetek bevonásával – jelezte az elnökségi tag. Nika István azt is elmondta, hogy nemrégiben a Kecskeméten megszűnt társaság fiatalabb, modernebb buszai nem Békéscsabára és környékére, hanem Győrbe kerültek.

A Párbeszéd Magyaroroszág megyei elnöke már arról beszélt, hogy az utóbbi időben rengeteg információ került fel a közösségi oldalakra a buszok állapotáról, például olyan eset is előfordult, amikor az utasok tolták azt. Csonki Dávid kiemelte: azért viszik utcára a kezdeményezést, hogy az utasok véleményével együtt tudjanak képet alkotni a kialakult helyzetről. Az elnök hangsúlyozta: az utasok és a busztársaság véleményét elküldik az önkormányzatokhoz, amelyeknek mélyebben a zsebükbe kell nyúlnia, ahhoz, hogy a helyi tömegközlekedés pozitív irányba változzon.

 

 

– Az önkormányzatok szélesebb látókörrel rendelkeznek majd arról, hogy a jövőben milyen igényt kellene teljesíteniük. Tudjuk, hogy a pénz a mozgatórúgója ennek az egésznek, az önkormányzatoknak a véleményem szerint mélyebben bele kell nyúlniuk a zsebükbe ahhoz, hogy változzon a megye buszközlekedése – részletezte az elnök.

A Momentum Békés megyei elnöke hangsúlyozta, hogy megyei kampányuk alkalmával készítettek egy problématérképet, amelyen a buszközlekedés is szerepelt. Sebők Éva elmondta, hogy modernizálás szükséges, hiszen kevés a klimatizált és az alacsonypadlós jármű. Hozzátette: a Békés megyeiek is megérdemlik az európai szintű közlekedést. Az elnök elmondta: a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot is felkeresték már, hogy tájékoztatást adjanak a pontos adatokról és a szerződésekről.

 

 

– Nincs meg a buszvezetőknek a megfelelő komfortja, elfagyott kézzel és lábbal nem lehet megfelelő minőségben és biztonságban buszt vezetni. Nagyon fontos lenne, hogy a megyei buszközlekedés helyzete javuljon, akár környezetvédelmi szempontokból is – fogalmazott, majd kiemelte, hogy a megfelelő közlekedési eszközökkel csökkenthetnék az autósok számát, illetve segítenének azoknak, akik nem tehetik meg a személygépjármű fenntartását, így nap, mint nap busszal utaznak.

 

További programok »

Itthon

Második alkalommal rendeznek Vármegyei Tűzoltó Szakmai Napot Békésen

Június 3-án szombaton második alkalommal hívják életre a Vármegyei Tűzoltó Szakmai Napot a Dánfoki Üdülőközpontban. Az eseményen a vármegye önkormányzati tűzoltóságainak munkatársai mutatják be felszereléseiket és eszközeiket, továbbá a kilátogatók több látványos bemutatót tekinthetnek meg a helyszínen.
2023. május 30. 16:47
FEL