Íme a 2021-es ellenzéki előválasztás Békés megyei indulói!

2021. augusztus 13. 08:21 | Varga Diána

Habár a 2022-es országgyűlési választásokig még legalább nyolc hónap van hátra, a kampánygépezet már jó ideje érezhetően elindult. Az ellenzéki pártok tavaly döntöttek úgy, hogy előválasztáson mérettetik meg aspiránsaikat, ezzel kívánják meg elérni azt, hogy a szavazók által legalkalmasabbnak ítélt jelölt álljon ki jövő áprilisban a regnáló pártok indulói ellen. De kik mérettetik meg magukat Békésben? Összeszedtük a jelölteket.

Szeptemberben országos előválasztást tartanak az ellenzéki pártok, közlésük szerint annak érdekében, hogy mind a 106 egyéni választókerületben legyen olyan ellenzéki politikus, aki esélyes lehet a Fidesz-KDNP jelöltjével szemben a 2022-es országgyűlési választáson. Az összefogásban a Demokratikus Koalíció (DK), a Jobbik, a Lehet Más a Politika (LMP), a Magyar Szocialista Párt (MSZP), a Momentum, a Párbeszéd, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) és az Új Világ Néppárt vesz részt. Ezzel párhuzamosan volt olyan szervezet, amely jelezte, hogy nem vesz részt az előválasztáson, ilyen például a Mi Hazánk Mozgalom.

 

Hogyan zajlik az előválasztás? 

A résztvevő pártok az előválasztás lebonyolítására és koordinációjára már korábban létrehozták az Országos Előválasztási Bizottságot. Ez a szervezet létrehozott egy előválasztási irodát, valamint a helyi bizottságokat.  Magán a voksoláson a miniszterelnök-jelöltre, valamint az egyes választókerületekben indulókra lehet majd voksolni személyesen vagy online. Az ígéretek szerint az előválasztáson minden magyar állampolgár szavazhat, akinek magyarországi, állandó bejelentett lakhelye van. Előbbi esetben a szavazóknak igazolniuk kell magukat fényképes igazolvány felmutatásával, valamint be kell mutatni érvényes lakcímigazolványukat, amellyel igazolják, hogy melyik választókerülethez tartoznak. 

A jelölti indulást július 26-a óta lehet bejelenteni, ez a folyamat augusztus 15-ig tart. Azok, akik regisztráltak, augusztus 23-ától gyűjthetik az induláshoz szükséges 400 aláírást (miniszterelnök-jelölt esetén 20 ezer aláírás). A jelöltállítási határidő szeptember 6-a. Az első fordulóban szeptember 18-ától lehet majd leadni a voksokat az aspiránsokra, egészen szeptember 26-áig. 

A megállapodás szerint az a képviselő-jelölt nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja, ezzel indulhat a 2022-es tavaszi országgyűlési választáson az adott választókerületi mandátumért. Ha a miniszterelnökjelölt-jelöltek közül senki nem szerzi meg a szavazatok abszolút többségét, vagyis az összes voks felét és annál legalább egy szavazattal többet, akkor második forduló következik, amely várhatóan október 4-e és október 10-e között lesz.

 

"Elnöki ügy"

A lehetséges miniszterelnök-jelöltek közt találjuk Dobrev Klárát, a DK európai parlamenti képviselőjét, akit a Liberálisok is támogatnak; Fekete-Győr Andrást, a Momentum elnökét; Jakab Pétert, a Jobbik elnökét, parlamenti frakciójának vezetőjét; Karácsony Gergely budapesti főpolgármestert, a Párbeszéd Magyarországért párt elnökét, akit az MSZP és az LMP is támogat; Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármestert, a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetőjét; valamint Pálinkás József fizikust, egykori oktatási minisztert, az Új Világ Néppárt elnökét.

 

Békés megye 1. számú választókerület
Békéscsaba, Csabaszabadi, Csorvás, Gerendás, Kétegyháza, Kétsoprony, Kondoros, Szabadkígyós, Telekgerendás, Újkígyós

A békéscsabai központú 1-es számú választókerületben a jelölti posztra leghamarabb a Liberálisok Békés megyei elnöke, Fülöp Zoltán jelentkezett be még tavaly decemberben. Őt követte a Jobbik színeiben politizáló, jelenleg is országgyűlési képviselőként dolgozó Stummer János, akit a DK, a Momentum, az LMP és az MMM is támogat. Miklós Attila, az MSZP békéscsabai elnöke, önkormányzati képviselő szintén megméretteti magát, mellé a Párbeszéd állt be.

 

Békés megye 2. számú választókerület
Békés, Békésszentandrás, Bucsa, Csabacsűd, Csárdaszállás, Dévaványa, Ecsegfalva, Gyomaendrőd, Hunya, Kamut, Kardos, Kertészsziget, Körösladány, Köröstarcsa, Mezőberény, Murony, Örménykút, Szarvas

A 2-es számú választókerületben hivatalos közlések szerint egyelőre a szakszervezeti titkárként tevékenykedő Miskéri László jelöltségét jelentették be az MSZP és a Párbeszéd színeiben. Ellenfele az Új Világ politikusa, Baranyi Béla vállalkozó lehet. A DK az állatorvosként dolgozó, volt kondorosi polgármester Kondé Gábor indulását támogatja.

 

Békés megye 3. számú választókerület
Bélmegyer, Biharugra, Doboz, Elek, Füzesgyarmat, Geszt, Gyula, Körösnagyharsány, Körösújfalu, Kötegyán, Méhkerék, Mezőgyán, Okány, Sarkad, Sarkadkeresztúr, Szeghalom, Tarhos, Újszalonta, Vésztő, Zsadány

A gyulai központú választókerületben a legnépesebb a jelöltek tábora, ugyanis négyen mérettetnék meg magukat. A jelenleg is a DK-ban politizáló, önkormányzati képviselő Leel-Őssy Gábor ebben a kerületben indulna, amelyet az MSZP és a Párbeszéd, valamint a Liberálisok támogatnak. A momentumos Mikóné Hirth Beáta mellé a Jobbik és az MMM állt. Az LMP korábbi tájékoztatása szerint Bereczki Jánost, a párt országos politikai tanácsának delegáltját állítja jelöltnek az előválasztáson. Az Új Világ Néppárt Pomuczné Nagy Ildikó pedagógust, oktatáskutatók küldi a ringbe.

 

Békés megye 4. számú választókerület
Almáskamarás, Battonya, Békéssámson, Csanádapáca, Dombegyház, Dombiratos, Gádoros, Kardoskút, Kaszaper, Kevermes, Kisdombegyház, Kunágota, Lőkösháza, Magyarbánhegyes, Magyardombegyház, Medgyesegyháza, Medgyesbodzás, Mezőhegyes, Mezőkovácsháza, Nagybánhegyes, Nagykamarás, Nagyszénás, Orosháza, Pusztaföldvár, Pusztaottlaka, Tótkomlós, Végegyháza

Az orosházi központú választókerületben a Jobbik Szabó Ervin helyi önkormányzati képviselőt indítja, aki mögé a DK, az LMP és az MMM is beállt. Kihívója a Momentumban politizáló, szintén helyi, illetve megyei önkormányzati képviselő Sebők Éva. Ebben a körben méretteti meg magát az orosházi kórház traumatológus főorvosa, dr. Szelényi Zoltán, aki bár függetlenként indul, de az MSZP és a Párbeszéd támogatja.

 

Pártok szerint

Békés megyében a DK két önálló jelöltet indított: a 2-es választókerületben Kondé Gábort, a 3-asban Leel-Össy-Gábort. A másik két körzetben a Jobbikot támogatja: Békéscsabán Stummer Jánost, Orosházán pedig Szabó Ervint

A Jobbik szintén két aspiránst állított. Stummer János Békéscsabán a legnagyobb támogatást élvezi a pártok körében, de Orosházán Szabó Ervinnek is sok a pártfogója, hiszen a legtöbb párt emögé a két jelöt mögé állt be. A párt egyedül a 2-es, Békés központú kerületben nem nevezett meg egy embert sem. 

Úgy tűnik, a jelölő-szervezetek közt a kettes szám dominál, ugyanis a Momentum is ennyi aspiránssal vág neki az első nagyszabású előválasztásnak. Gyulán Mikóné Hirth Beáta száll ringbe, míg Orosházán Sebők Éva. Békésen ők sem neveztek meg indulót. 

Az MSZP minden körzetben közölte, kit indít vagy támogat: Békéscsabán Miklós Attila, Békésen Miskéri László indul. Gyulán Leel-Őssy Gábort, míg Orosházán Szelényi Zoltánt támogatják. 

Az LMP egyetlen jelöltje egyelőre Bereczki János, ugyanakkor Békéscsabán korábban Takács Péter dél-alföldi regionális elnök neve is felmerült. A párt központi kommunikációjából később az derült ki, hogy Stummer Jánost támogatják, Orosházán pedig Szabó Ervint.

Az MMM Békésben senkit nem indít, inkább a többség által támogatott jelöltek: Stummer János, Mikóné Hirth Beáta, valamint Szabó Ervin mögé állt be, míg a 2-es választókerületben egyelőre senkit nem nevezett meg. 

Az Új Világ nem támogatja más pártok indulóit, ugyanakkor a 2-es és 3-as körzetben megnevezte két jelöltjét, Baranyi Bélát és Pomuczné Nagy Ildikót. 

A Liberálisok oldaláról Fülöp Zoltánnal kapcsolatban vannak több mint fél éves hírek, illetve támogatásukról Leel-Őssy Gábort biztosították. Egy országos szintű megállapodás szerint egyébként a Liberálisok és a DK-sok egymás jelöltjeit támogatják, tehát ahol az egyik szervezet indít jelöltet, ott azt patronálják, és nem indítanak senkit egymás ellen. Az egyetlen függetlenként induló jelölt Szelényi Zoltán, akit az MSZP és a Párbeszéd támogat.

 


Hogy a pártok kiket jelöltek, azt az ellenzéki előválasztás hivatalos honlapján is követni lehet. 


 

Ha az előválasztás honlapján megtalálható jelöltek és saját listánk közt eltérést tapasztal, az nem a véletlen műve. Előbbi oldalra ugyanis a regisztrációk alapján, ellenőrzést követően töltik fel az aspiránsok nevét a hozzájuk fűződő dokumentumokat. Összeállításunk a behir.hu-n korábban megjelent cikkek, illetve a pártok közlései, közösségi médiában megjelentetett bejelentései alapján készült. 

 

A tévé képernyőn is összecsaphatnak a jelöltek

A jelöltállítási időszakot követően a Békéscsabai Médiacentrumhoz tartozó 7.TV jelölt-vitára hívja majd a szereplőket, a regionális csatorna az adásokat várhatóan az ellenzéki előválasztást megelőző hetekben tűzi műsorra. 

További programok »

FEL