PM: A közvéleménynek tudnia kell az ítéletekről

2019. december 4. 18:02 | Papp Ádám Sándor

A Párbeszéd Magyarországért Békés megyei szervezete szerdán sajtótájékoztatót tartott Gyulán, a Gyulai Törvényszék több eljárásának témájában.

Csonki Dávid, a Párbeszéd Magyarországért Békés megyei elnöke ismertette, hogy két ügyet szeretnének a köztudatba behozni. Elsőként a T. M. –mel (egy Békés megyei település polgármestere) szembeni költségvetési csalás vádja miatt tárgyalt ügy, melynek tárgyalása 2019. november 9-ére volt kitűzve, ám ismeretlen okok miatt az elmaradt és nem tűzött ki új időpontot a törvényszék. A másik említett ügy egészen 2007-ig megy vissza, amelyet 10 évvel később, 2017-ben zártak le, de az ítéletet nem hozták nyilvánosságra.

– Az ügyek között összefonódás van. Békés megye észak-keleti térségét érinti. Most Kötegyán települését emeltük ki, hiszen ott 2017-ben már ítélet született, mi pedig szeretnénk tudni, hogy mi lett az. Ezek az ügyek azért fontosak számunkra, hiszen itt önkormányzathoz és az államhoz kapcsolódó emberek vesznek részt és ezért tartozik a közérdekre – emelte ki Csonki Dávid.

Tóth Sándor, a Párbeszéd Magyarországért Dél-Alföldi koordinátora úgy fogalmazott, hogy egy „államkapitalizmus” az, amely működik Békés megyében, hiszen mint mondta: családi, haveri és baráti alapon működnek a települések.

– A bírósági elhalasztás adott nekünk apropót arra, hogy elkezdtünk utána nézni a dolgoknak itt Békés megyében. A kutakodásunk alatt érdekes rokoni, illetve üzleti kapcsolatokat tudtunk feltárni, amelyekről később számolunk majd be a sajtó munkatársainak. Az ombudsmanhoz fordultunk erő állásfoglalásért és ahogy megérkezik az állásfoglalása, amelyről biztosan tudjuk, hogy pozitív lesz, mert a törvény előírása szerint valóban, az ítélet megszületésééig nem lehet kiadni csak az érintetteknek, de azt követően egy szóval sincs leírva, hogy a közvéleménynek nem lehetne kiadni. Amennyiben megérkezik az állásfoglalás az ombudsmantól és a bíróság annak ellenére sem fogja feltárni az ügy ítéleteit, akkor bírósági úton fogjuk számon kérni tőlük – hangoztatta Tóth Sándor.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy további ügyek feltárásán fog dolgozni a Párbeszéd Magyarországért párt, hiszen mint mondták: a közvéleménynek fontos tudnia a megszületett ítéletekről.

További programok »

FEL