Együtt: A koncon veszekednek Békés megyei fideszes csoportok

2016. január 13. 09:28 | Mikóczy Erika

Közleményt juttatott el a szerkesztőségünkbe Bod Tamás, az Együtt gyulai választókerületi elnöke, önkormányzati képviselő „A koncon veszekednek Békés megyei fideszes csoportok - A harc vesztese a már-már végleg leszakadó Körös-völgy lehet” címmel. A sajtóközlemény teljes terjedelemben az alábbiakban olvasható.

„A koncon veszekednek Békés megyei fideszes csoportok -  A harc vesztese a már-már végleg leszakadó Körös-völgy lehet

Miközben az elmúlt tíz évben az Európai Unió fejlesztési pénzeiből – az eredeti elképzelésekkel szemben – nem csökkent, hanem mélyült Magyarországon belül a területi szakadék, aközben Békés megyében Simonka György és a Vantara Gyula vezette két fideszes tábor a Viharsaroknak jutó – összességében nem nagy – felzárkózási források elosztásán veszett össze. Ebből is világos: a Fidesznek nem a Körös-völgy felzárkóztatása a fontos, hanem a koncból akarnak minél nagyobbat hasítani. Feltehetőleg azért, hogy a jövőben minél több brüsszeli forrás landoljon a Fideszhez közel állók zsebeiben, s majd azt osszák vissza a narancshatalomnak helyi képviselőinek.

A legfrissebb összegzések világosan mutatják, hogy az uniós támogatások nyertese a 2007 és 2013 közötti pénzügyi időszakban egyértelműen az ország legtehetősebb régiója, a közép-magyarországi. Az összes támogatás és fejlesztési forrás csaknem harmadát, beláthatatlanul nagy összeget, közel 2500 milliárd forintnak megfelelő eurót hívott le Brüsszelből. A többi, ennél fejletlenebb régióknak, így a Békés megyét magában foglaló dél-alföldinek ennél sokkal kevesebb jutott. Ez nem jelent mást, minthogy az országon belül égbekiáltóan nagy területi és fejlettségbeli különbségek tovább nőttek. Ennek a folyamatnak sok vesztese van. Az egyik legnagyobb Békés megye, amely a megyék rangsorában Nógráddal együtt az utolsó helyre csúszott vissza.

Ebben a helyzetben összefogásra, közös cselekvésre, kész tervekre, fenntartható beruházásokra és az eddigieknél jóval nagyobb és hatékonyabb lobbierőre lenne szükség Békés megyében. Ezzel szemben azt látjuk, hogy az egymással egyébként is szemben álló fideszes csoportok a fejlesztési forrásokon is összevesznek. Nem nehéz belátni, hogy ennek legnagyobb vesztese az egész térség, a Körös-völgy lesz.

Nemrégiben Görgényi Ernő gyulai fideszes polgármester nyolc viharsarki város – egyebek között  Békéscsaba, Gyula, Békés, Sarkad, Vésztő, Körösladány – által életre hívott Közép-békési Centrum (KBC) Békés Megyei Települések Fejlesztéséért Nonprofit Kft. alakuló ülésén azt mondta: „Ezek az önkormányzatok, ezek a településvezetők nyomásgyakorlási kísérleteknek, diktátumoknak nem adnak hitelt, figyelmen kívül hagyják, és a szabad akaraton alapuló együttműködésben hisznek.”

Mindezt Görgényi a másik Békés megyei fideszes csoporttal, a Simonka György dél-békési fideszes országgyűlési képviselő nevével fémjelezhető szárnnyal szemben határozta meg. Tény, hogy Simonka és meghosszabbított karja, a Békés Megyei Önkormányzat és annak elnöke, Zalai Mihály vezetésével a Projektfelügyelet Kft.-t bízták meg a Békés megyébe érkező fejlesztési források menedzselésével, koordinálásával.

Orosháza fideszes polgármestere, Dávid Zoltán tavaly december közepén Füvesi Sándor (MSZP) képviselő interpellációjára válaszolva megkérdőjelezte a KBC projektcégének létjogosultságát és jövőbeli működését. Erre válaszolva a január 12-ei gyulai rendkívüli ülésén e tárgyban feltett kérdéseimre Görgényi Ernő polgármester vészes információhiánnyal és hozzá nem értéssel, összességében ostobasággal vádolta meg orosházi fideszes polgármestertársát. Itt tartunk ma. Az iszapbirkózásnál.

Az Együtt – a Korszakváltók Pártja ezért arra szólítja fel az egymással szemben álló fideszes csoportokat: Ne a koncon veszekedjenek, hanem akadályozzák meg, hogy Békés megye újfent a fejlesztési források elosztásának vesztese legyen.

Bod Tamás, az Együtt gyulai választókerületi elnöke, önkormányzati képviselő”

FEL