Egyre népszerűbb Békéscsabán a duális képzés

2018. február 16. 12:54 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A legfrissebb országos adatok szerint a duális képzésben közel 53 ezer diák vesz részt, gyakorlati képzés jelenleg 7250 cégnél folyik – emelte ki a nemzetgazdasági miniszter egy lapnak adott interjújában. Varga Mihály hozzátette: nemcsak a tanulókat támogatják az ösztöndíjprogrammal, hanem a gyakorlati képzést végző vállalkozásokat a kormány adókedvezménnyel és készpénzben nyújtott támogatásokkal is segíti.

A Békéscsabai Szakképzési Centrum egy hallgatója, Dudás Barbara éppen az egyik cukrászversenyre készül. A végzős cukrász tanuló kilencedik osztályban sajátította el szakmája alapjait, amelyeket azóta az egyik olyan cukrászdában kamatoztat, amelyik gyakorlati oktatóhelyként együttműködik a szakképzési centrummal.

– Itt leginkább az elméletet tanuljuk meg, a cukrászdában pedig a gyakorlatot. Ott már azt tanuljuk meg, hogy a hétköznapokban hogyan zajlik a munka, hogy mi hogyan működik, milyen munkafolyamat mi után következik, mit hogyan tudunk elkészíteni a leggyorsabban és a legjobban – árulta el az ifjú cukrász tanuló.

 

Békéscsabán 2015 végén már 80 százalék felett volt a duális képzésben résztvevő diákok száma – emelte ki a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója. Mucsi Balázs hozzátette: jelenleg vannak, olyan tagiskolái az intézménynek, ahol majdnem mindegyik diák duális képzésben vesz részt.

– Külsős szakemberek tudják megmutatni, élő versenykörnyezetben, hogy hogyan kell ezt csinálni. A munkavállalóktól, tehát a diákoktól ez egy fontos visszajelzés, hogy mi is az, amit valójában választott. Nem az iskolapadban, hanem a való életben tudjuk ezt modellezni. A másik oldalról pedig ez egy nagyon jó szűrő – fejtette ki Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója.

Varga Mihály a közelmúltban elmondta, hogy az állami felnőttoktatást végző 44 szakképzési centrumban az idei tanévet 52 ezren kezdték meg.

– Amikor Magyarország a duális szakképzési rendszerre történő átállásról döntött, az volt a cél, hogy sokkal inkább igazodni kell a gazdasági kereslethez, hogy ne a kínálat diktáljon akár a szakképzésben, akár a felnőttképzésben. Egy olyan munkát kezdtünk el, ami érdeksérelemmel és feszültségpontokkal jár, de összességében valamennyien nyertesei tudunk lenni – fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter.

A kormány a munkaerőpiaci igényeknek megfelelő szakmaválasztást a hiány-szakképesítések rendszerének működtetésével segíti elő - emelte ki Varga Mihály. Hozzátette: a duális képzésben részt vevő tanulók gyakorlati képzését végző vállalkozásokat a kormány adókedvezménnyel és készpénzben nyújtott támogatásokkal is segíti, ez csak tavaly több mint 30 milliárd forintot hagyott a cégeknél.

 

 

További programok »

Itthon

FEL