Egyre nagyobb az igény a minőségi pálinkákra

2022. április 25. 20:31 | Vincze Attila

Békés megye egyik meghatározó pálinka manufaktúrájában tett látogatást Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Szervezetének elnökjelöltje. A békéscsabai Árpád pálinka nemrég nyerte el a pálinkakészítés Oscar-díját, mely siker a magyar gazdák kiváló minőségű gyümölcse nélkül nem jöhetett volna létre.

A pálinkafőzde tulajdonosa elmondta, régi vágyuk volt, hogy vendégül láthassák az agrárkamara megyei elnökségét, ezzel nyilvánosan is megmutassák számukra, milyen komoly munka folyik a manufaktúra falai között. Nagy Árpád kiemelte, hogy a termékeik 90-95%-kát magyar gyümölcsből állítják elő, azonban többféle, kuriózumnak számító alapanyagból is készül párlat a csabai üzemben, mint például gyömbérből vagy mandarinból. A hangsúly viszont továbbra is azon van, hogy a hazai gazdálkodókkal kialakított jó kapcsolat mentén, kiváló magyar gyümölcsből, a lehető legjobb minőségű párlatokat készítsék el. 

– Számos partnerünk szintén kamarai tag, hiszen mi élelmiszer-előállítóként természetesen gyümölcsfelvásárlással és gyümölcstermesztéssel is foglalkozunk, így összeértek a szálak. A mostani találkozó egyik apropója a májusi megyei agrárkamarai elnökválasztás, óriási megtiszteltetés, hogy az elnökséget itt tudtuk személyesen fogadni – fogalmazott. 

 

Fotó: behir.hu

 

A Quintessence 2022 – Nemzetközi Pálinka és Párlatversenyen több díjat is elnyert főzde a gazdatalálkozók egyik helyszíneként szerepel. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnökjelöltje hangsúlyozta, hogy a találkozón több mezőgazdasággal kapcsolatos téma is szóba került, úgy mint a tavaszi virágzás, vagy az aszály, amely a gyümölcstermesztőket is súlyosan érinti. Kozsuch Kornél hangsúlyozta, hogy az olyan minőségi termékeket előállító Békés megyei vállalkozásokat, mint az Árpád Pálinka igyekeznek minden fronton segíteni.

– Különböző gasztronómiai és más rendezvényeken, a termékeikkel a vendéglátásban részt vesznek. Amikor egy finom italt iszik valaki, és megnézi utána, hogy ez Békéscsabán, Békés megyében készült, akkor ezzel jól propagálja a térségünket is. Sokan utána ezeket a termékeket keresik, illetve vásárolják. Igyekszünk mi is segíteni őket, hogy minél könnyebben tudjanak érvényesülni a piacon – részletezte. 

Az eseményen a fiatal generációt képviselve részt vett az Ifjú Gazdák Békés Megyei Egyesületének elnöke. Vincze Dávid Edgár arról beszélt, hogy a fiatal gazdák körében egyre népszerűbb a magyar pálinkák fogyasztása, sőt többen saját párlat elkészítésével is próbálkoznak. 

– Mindenkinek egy kicsit a szíve csücske, ha a saját gyümölcsöséből, a saját termékéből állít elő egy kész terméket. Ezt mindenki nagyon büszkén tudja hozni és mutatni a másik fiatal gazdatársának, egyre nagyobb népszerűségnek örvend a többi itallal szemben – magyarázta.

Az elnök hozzátette, hogy azért is van szükség az ilyen és ehhez hasonló főzdékre, mint az Árpád Pálinka, hogy bérfőzetés esetén is a saját gyümölcsből egy valóban minőségi ital születhessen. 

További programok »

FEL