Nem tett jót az őszi vetésnek a hirtelen jött időjárás-változás

2021. január 26. 12:31 | Vincze Attila

Az esős és enyhe ősz után a gazdák már várták a havazás és a fagyok érkezését. Azonban míg pár nappal ezelőtt a mínusz tíz fokos hideg sem volt ritka, addig mára teljesen elolvadt a hó. Az enyhülés mellé viszont nagy mennyiségű eső is érkezett, így most már a belvíz okoz gondot a Békés megyei földeken.

Egy héttel ezelőtt még kisebb hó borította az őszi vetést a Békés megyei földeken. A gazdák örültek a téli csapadéknak és az éjszakai mínuszoknak, mert az ősz meglehetősen enyhe és csapadékos volt. Ahhoz pedig, hogy télen a kártevők elpusztuljanak, szükség van néhány hét fagyos időjárásra.

A Békéscsaba határában található földeken már mintegy tíz centiméteres a búza. Itt még időben vetették el a terményt ősszel a gazdák, így egy keményebb fagy már nem tehet benne komoly kárt. A szakemberek szerint ebből inkább csak a késői vetéseknél lehet probléma.

– Sajnos az ősszel volt, ahol október végén, november elején vetettek, azok a vetések gyengébbek, ott várható, hogy lesznek fagykárok a növényben és az majd a terméshozamra is ki fog hatni – mondta Bozó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatóságának alelnöke. 

A fagy viszont nem tartott ki sokáig: az elmúlt hétvégén közel tíz fokos maximum hőmérsékleteket is mérhettünk Békés megyében. Ám épp, hogy csak elolvadt a hó, máris nagy mennyiségű eső érkezett a földekre. Vincze Dávid, az Ifjú Gazdák Békés Megyei Egyesületének elnöke szerint a hirtelen jött időjárásváltozás a vetést is megviseli, különösen a lehullott nagy mennyiségű csapadék okozhat majd később gondokat.

– Békés megyében és az ország túlnyomó részén is a termőtalaj felső egy méteres rétegében elérte a talajnedvesség a teljes maximumát, amely ezután most már csak belvíz formájában fog megjelenni a szántóföldeken, és ez sajnos az őszi vetésű kultúrnövényekben, hogyha 5 Celsius fok fölé megy a hőmérséklet, akkor három hét után jelentős károkat fog okozni, és ezáltal a tavaszi növényvédelmi munkálatokat fogja késleltetni - fogalmazott.

A gazdák most abban reménykednek, hogy a tél folyamán még lesz néhány centiméteres hótakaró a földeken, ami valamennyit még javíthat a belvizes területek állapotán.

További programok »

Gazdaság

Jót tett a földeknek a viharos pünkösdi hétvége

Nem pihentek a pünkösdi hosszú hétvége alatt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által üzemeltetett talajgenerátorok. Az Országos Jégkármérséklő Rendszer (JÉGER) működésére szinte minden nap szükség volt.
2024. május 23. 17:46
FEL