Aszály: Békés megyében is súlyos gondokat okoz a tartós csapadékhiány

2022. március 31. 19:40 | Vincze Attila

Békés megyében is súlyos gondokat okoz a mezőgazdaság számára a hónapok óta tartó aszály. Az agrárszakemberek szerint 200 mm csapadék hiányzik a talajból, azonban már annak is örülnének, ha legalább 20-30 mm eső esne. Az előrejelzések szerint a napokban nagyobb mennyiségű csapadék is hullhat a térségben, így a gazdák fellélegezhetnek.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei alelnöke a behir.hu megkeresésére elmondta: hamarosan porszerű, kiszáradt talajba kell elvetniük a gazdáknak a kukoricát és a napraforgót, feltéve, ha addig nem érkezik nagyobb mennyiségű csapadék a földekre. Bozó József kiemelte, hogy a talaj felső 8-10 cm-es része teljesen száraz, csak ez alatt van némi nedvesség, de az szerinte kevés lesz a növények megfelelő kifejlődéséhez.

Nincsenek jobb helyzetben az újkígyósi árpatáblák sem, itt eddig viszonylag szépen fejlődtek az ősszel elvetett növények, de a több hónapja tartó aszály már kezd komoly gondokat okozni. Ugyan a hótakaró jól jött a télen, de ha a következő napokban nem érkezik nagyobb mennyiségű eső, akkor azt mind a búza, mind az árpa megsínyli majd.

– Nagyon várja az agrártársadalom a csapadékot, legalább olyan 20-30 mm-es esőt, ezzel az őszi vetésű növények is talpra állnának, hiszen az a tápanyag, amit kiszórtunk márciusban, nem elpárologna, hanem bemosódna a földbe, és persze itt van március vége-április eleje, már kezdődik a napraforgó, és a kukorica vetése – fogalmazott.

A szakemberek szerint a legnagyobb probléma az, hogy a tél nagyon száraz volt, és nem sikerült beszereznie a földnek azokat a tartalékokat, amelyekre most nagy szüksége lenne az őszi vetésű gabonáknak.

– Az őszi vetésű kultúráknak most kellene igazán az a vízmennyiség, ami a mély rétegekben elkezdi táplálni ezeket a növényeket, ebből hiányunk van, hisz tulajdonképpen az egész telünk ilyen száraz időszak volt, tehát nem sikerült ezt a víztöbbletet beszerezni ebben az időszakba, ami a vegetációba kellene és most sem látunk túl jó perspektívákat e tekintetben – magyarázta Duray Balázs, a Magyar Fenntarthatóság és Klímadaptációs Intézet szakmai igazgatója.

A helyzet szerencsére úgy néz ki nem reménytelen, mert csütörtökre meg is érkezett a csapadék a megyébe. Az előrejelzések alapján a következő napokban több milliméter eső hullhat a térségben, így enyhülhet az aszály.

További programok »

Gazdaság

Nem várható árcsökkenés a sertéshúspiacon

Visszaeső belföldi és exportértékesítés jellemezte az élelmiszeripar első negyedévét, de a második negyedévtől lassan normalizálódhat a helyzet. A költségek mérséklődése már a fogyasztói árakban is érezhető, kivéve a sertéshúsoknál, itt még folytatódhat a drágulás.
2023. május 29. 17:35
FEL