Őszi vetés: lassabban fejlődött a búza és az árpa, de még behozható a lemaradás

2022. január 21. 17:25 | Vincze Attila

Az elmúlt hónapok csapadékosabb időjárásának köszönhetően szépen fejlődtek az őszi kalászos növények a Békés megyei földeken, azonban az ilyenkor szokásoshoz képest még így is több hetes lemaradásban vannak. A gazdálkodók bizakodnak, de a következő két hónap időjárása döntő fontosságú lesz a várható termést illetően.

Jelenleg szépen mutat az őszi árpa az olvadó hóréteg alatt az Újkígyós környéki földeken. A tavalyi évben tapasztalható nagyfokú szárazság miatt a gazdálkodók csak nagy nehézségek árán tudták elvetni az őszi gabonaféléket, de a novemberi esőzések sokat segítettek a kultúrnövények kifejlődésében. Ha a továbbiakban megfelelő lesz az időjárás, akkor a kalászosok még behozhatják a kisebb lemaradást.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei alelnöke elmondta, hogy ősszel a gazdálkodók búzát 97 ezer, árpát 25 ezer, míg repcét 9700 hektáron vetettek el a megyében. Bozó József szerint a januári, vastag hótakaró kifejezetten jót tett a növényeknek, hiszen így a kemény mínuszokat sikerült komolyabb kár nélkül átvészelniük. Azonban a február és a március még kritikus időszak lesz az őszi kalászosok számára.

– A következő időszak fontos lesz, mert kérdés, hogy februárban nagy hideg lesz-e, és ha igen, akkor milyen károkat fog okozni. Ebből kifolyólag tulajdonképpen március közepén mutatják meg majd ezek a növények a tényleges fejlettségüket. Most azt lehet mondani, hogy az őszi kalászosok jó közepes állapotúaknak néznek ki – fogalmazott. 

Az agrárkamara megyei alelnöke hozzátette, hogy további probléma lehet az ősszel elvetett kultúrnövényeknél, hogy a jelentősen megnövelt műtrágyaárak miatt egyáltalán nem, vagy csak kisebb dózist szórtak szét a gazdálkodók a földeken, ez pedig valószínűleg a terméseredményeken is meglátszódhat majd.

További programok »

Gazdaság

Hamarosan új brand költözik a Lencsési ABC-be

Lassan megszokottá válik, hogy a bő négy évtizede, a tízemeletesek árnyékában működő Lencsési ABC-be időnként új üzlet költözik. Természetesen ezzel az áruház neve is részben megváltozik, miközben a lakótelepiek 98 százaléka Lencsési ABC-nek hívja.
2023. szeptember 26. 12:47
FEL