Zöldellő vetés: szépen fejlődik a búza és az árpa Békésben

2023. február 3. 16:39 | Vincze Attila

A csapadékos és enyhe időjárásnak köszönhetően szépen fejlődnek az őszi gabonafélék a Békés vármegyei földeken. A gazdák bizakodóak az idei termést illetően, azonban a téli mínuszok elmaradása később a kártevők elszaporodását okozhatja.

Biztatóan néz ki az ősszel elvetett árpa és búza Újkígyós határában is. Látszólag úgy fest, hogy a tavalyi rekordszárazság már a múlté. Az őszi csapadékos időjárás ugyanis meghozta az eredményét, hiszen a kultúrnövények nagyon szépen fejlődnek, köszönhető ez annak is, hogy a szakemberek szerint 30-40 centiméteres mélységig megfelelő a talaj vízellátottsága.

A csapadék azonban eddig az enyhe tél következtében többnyire eső formájában érkezett a földekre Békésben, havat legfeljebb csak mutatóban lehetett látni. Sőt, az ilyenkor szokásos kemény mínuszok is elkerülték a térséget, ami még később gondokat okozhat. Bozó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Vármegyei Igazgatóságának alelnöke kérdésünkre elmondta, hogy ha ilyen marad az időjárás és nem jön már komolyabb hideg a télen, akkor a gazdáknak később nagy figyelmet kell majd fordítaniuk a növényvédelemre.

– Ez az idő egyrészt jó a növényeknek, másrészt viszont mégsem igazán. Kellene ugyanis az a nem tartós, mínusz 5-10 fok hideg, amely a talaj felső rétegében élő, nem kívánatos apró rovarok, férgek vagy éppen a mezei pockok szaporodását gátolná, mivel ezek később, tavasszal nagyon nagy kárt tud okozni – fogalmazott.

Az alelnök hozzátette, hogy Békésben az előző évhez képest búzából 10 százalékkal, árpából pedig 15 százalékkal vetettek többet a gazdák, vagyis idén az előbbiből mintegy 100 ezer hektáron, míg utóbbi esetén 50-55 ezer hektáron várható termés.

További programok »

Gazdaság

KSH: Májusban 652 ezer forint volt a bruttó átlagkereset

Idén májusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,8, a nettó átlagkereset 14,6, a reálkereset pedig 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. július 24. 16:45
FEL