Egy nagyon modern művészeti irányzat a Munkácsy Mihály Múzeumban

2019. július 12. 16:21 | Kovács Andrea

A XX. század egyik legjelentősebb művészeti forradalmának, a Bauhaus iskola megalapításának századik évfordulóját ünnepeljük ebben az évben. A Munkácsy Mihály Múzeum is csatlakozott a megemlékezés-sorozathoz, Bázel után ugyanis Békéscsabán látható a stílust megörökítő, kortárs magyar fotóművészek alkotásait bemutató kiállítás.

Száz évvel ezelőtt született meg egy eszme, amely a későbbiek folyamán az egész világot megmozgatta. A centenáriumi ünneplésbe a Bauhaus Contemporary kiállítással Békéscsaba is bekapcsolódik – mondta Ando György igazgató a Munkácsy Mihály Múzeumban, a tárlat megnyitóján.

A megnyitó résztvevői filmmontázson is megtekinthették a fotókiállításon bemutatott 45 képet. Békéscsaba polgármestere köszöntőjében arról beszélt, hogy a Bauhaus stílusjegyeit a megyeszékhely épületein is felfedezhetjük. Szarvas Péter fotót is mutatott a Csaba utca 3. szám alatt található, Tevan Rezső által tervezett, a második világháború előtt zsidó aggok házaként szolgáló épületről, amely  bezárása előtt szintén idősek otthonaként működött.

– Ez az épület a Bauhaus művészeti irányzat építészeti jegyeit remekül tartalmazza. Letisztultság, geometrikus vonalak jellemzik – mondta el Békéscsaba polgármestere.

 

Szarvas Péter

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága segítségével, a múzeum kiállításán a csabaiak is emlékezhetnek a jeles évfordulóra.  Pontosan egy évszázaddal ezelőtt alapította Walter Gropius a Bauhaus intézményét, és ezzel nemcsak egy újabb „izmust” indított útjára abban a művészettörténeti szempontból irigylésre méltóan aktív és sokszínű időszakban. Az alapításának centenáriumát ünneplő Bauhaus iskoláról – melynek különlegessége, hogy nem csak egy szellemi vagy művészeti iskola, hanem intézményesült oktatási intézmény is volt – idén számos kulturális eseményen emlékeznek meg. És nem csak itthon, hanem világszerte, és nem csak kiállításokon, hanem összművészeti programokon is  – mondta el a kiállítás megnyitóján Fülöp Péter az EMMi művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkára.

 

 

A vándorkiállítás számos kortárs fotóművész szemüvegén keresztül mutatja be, hogy a Bauhaus milyen hatást gyakorol ma, hogyan él tovább és miként van jelen életünkben. A tárlat kurátora Löbl Krisztina az EDGE Communications művészeti menedzsere elmondta:  azért választották a fotográfiát, mint médiumot, mert sok olyan művész, aki a Bauhaus iskola alapításnál jelen volt, mint például Moholy Nagy László, komolyat alkotott a fotográfia területén is. Másrészt, a magyar kortárs fotóművészet igen erős és sok kapcsolódása van a Bauhaus iskolával. Ráadásul a tapasztalataik szerint a fotókon megjelenő kortárs művészet sokkal inkább fogyasztható a nézőközönség számára.

 

 

Ahogy azt Gyarmati Gabriella művészettörténész, a kiállítás társkurátora összegezte: az első világháború után a körülmények mind gazdasági, mind technikai téren nagy változáson mentek keresztül.  1919-ben e változások az új technológiák alkalmazásával az ipari formatervezésre irányították a figyelmet. A Bauhaus iskola megteremtette a mindennapok világának modern és logikus művészetét. És, hogy kinek alkotott? Már nem a felső tízezer volt a megcélzott közönségréteg, hanem a tömegek.

 

 

A Bauhaus úgy indult, mint egy termékenyítő gondolat, azonban céllá, majd eszmévé tudott válni. Maradhatott volna idea is, de kiváló művészek, remek elmék gondoskodtak arról, hogy be tudja teljesíteni a küldetését – fogalmazott Gyarmati Gabriella. Mint megjegyezte, Walter Gropius elsősorban nem különféle technikát oktató iskolát alapított, hanem egy komplex rendszert, amelynek lényege új módszer és más magatartás kialakítása volt. A Bauhaus Contemporary – Fotóművészeti reflexiók a Bauhausra és annak magyar szereplőire című kiállítás a Bauhaus által létrehozott új univerzum, vizuális és oktatási rendszer korunkra, pontosabban a kortárs magyar fotográfiára gyakorolt hatását vizsgálja.

 

 

A Bauhaus fotópályázaton nyertes 15 fotóművész 3-3 képe látható a  vándorkiállításon, amely svájci Bázel után Békéscsabán is megtekinthető. A 45 fotóból álló tárlat augusztus 25-ig tekinthető meg a Munkácsy Mihály Múzeum konferenciatermében.

 

 

 

További programok »

FEL