Egy kincset kapott Szarvas – helytörténeti könyvet mutattak be az Anna-ligetről

2020. szeptember 24. 17:33 | Kugyelka-Zámbori Eszter

„Történelmi Séta a szarvasi Anna-ligetben” – ezzel a címmel adott ki könyvet a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága. A kiadvány a szarvasi műemléképületet, a Csáky-kastélyt és parkjának múltját mutatja be.

A kötetet egy igazi kincsnek nevezte Szarvas polgármestere. Babák Mihály úgy fogalmazott, hogy aki nem ismeri a történelmét és értékeit, az nem tudja tervezni a jövőjét.

– A Bolzák, valamint a Csákyak nagyon fontos mecénásai voltak a városnak. Ez a település 300 éves lesz rövidesen, ismernünk kell ezt a történelmet. Az értékeinket meg kell óvnunk. Az épület jó kezekbe került mintegy 30 éve, és nagyon örülök, hogy ez a könyv is elkészült – hangsúlyozta Babák Mihály.

Rákóczi Attila a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója köszöntötte volna a könyvbemutatón megjelenteket, de hivatali teendői miatt levélben méltatta az elkészült kötetet az alábbi szavakkal:

"A „Történelmi séta a szarvasi Anna-ligetben” címmel nyomdafestéket látott kiadvány tudományos alapossággal folytatott kutatómunka eredménye. Ezt bizonyítja a számos korabeli hivatkozás, irodalmi anyag, ami rendre visszaköszön a könyv hasábjain és a hozzá tartozó CD-n egyaránt. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy szerkezete, stílusa következtében, érdekes fényképekkel, ábrákkal, magas minőségű, már-már művészinek számító fotóival ismeretterjesztő kategóriának is számít. Vonzza az olvasó tekintetét, saját magát „lapoztatja” a könyv mind a 67 oldalán keresztül. Érdekes és tanulságos olvasmány egy jelentős korszakról felnőtteknek, ugyanakkor az igényes illusztrációk miatt tartalmas látvány a gyermekeknek is."

A kötet gondolata már akkor megfogalmazódott, amikor 1994-ben létrejött a Körös-Maros Nemzeti Park és megvásárolta az Anna-liget egy részét – erről már a könyv társszerzője, dr. Tirják László beszélt.

– Nekünk erkölcsi kötelezettségünk, hogy a park többi részét is meg tudjuk vásárolni, és a valamikori, történelmi, évszázados Anna-ligetet helyreállítsuk. Fontos az is, hogy mi, késői utódok szedjük össze, nézzük meg mi történt, ki építette, miért építette a kastélyt, mi ennek a története – emelte ki dr. Tirják László. 

A nemzeti park igazgatója hozzátette: az elmúlt közel három évtizedben minden forrást összegyűjtöttek a terület történetéről. Mint mondta, számos szakértővel beszéltek, emellett felkeresték a kastélyt és kertet építtető család leszármazottait.

1949-ben hagyták el az épületet utolsó civil lakói, köztük gyermekként Haviár Éva, aki jó szívvel emlékezett vissza gyermekkora titkos kertjére. Majer Lajosné Haviár Éva nem tudott jelen lenni az eseményen, de levélben köszöntötte a résztvevőket. Azt írta: "Jó volt Anna ligeten gyereknek lenni, de szüleimet, báró Benz Évát, és dr. Haviár Lajost sem láttam soha olyan boldognak, mint ott. Most, hogy gyönyörűen helyreállították a házat és a kertjébe varázsolták az állatokat, jó ismét itt lenni a kertben, szívni az Anna liget semmihez sem hasonlítható  varázslatos levegőjét."

– Rengeteg anyagot közölt velünk az Éva. Többször voltam nála, Budaörsön lakik, és átnéztük a hatalmas albumjait, amelyekből originális, eddig nem ismert családi fotóanyagok kerültek elő. Felhasználtunk minden fellelhető irodalmat, de lehet, hogy kimaradt valami, mert néha nagyon rejtett helyeken vannak eldugva ezek – foglamazott dr. Molitorisz Pál helytörténész, a könyv társszerzője.

A családi hagyatékból néhány éve végül előkerült egy, az 1920-as és 1930 évek közepe között készült hímzett terítő. A családi legenda szerint a 19. század elején a kastélyban megfordult jeles politikusainak, egyházi és közéleti szereplőinek hímzett aláírásai láthatóak rajta. A terítőt Majer Lajosné Haviár Éva gyermekei adták át a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságnak.

– Nem csak egy legenda, vagy egy mesekönyvbe illő történet, hanem tényleg voltak itt, és tényleg aláírtak, és tényleg nálunk van a terítő. És aztán sokáig az édesanyám vigyázott rá. Egyszer csak felmerült, hogy ha már az ember idősödik és mindenféle vagyontárgyáról gondoskodni kell, akkor valami olyan helyet kell neki találni, ami méltó a terítőhöz is, meg ahol talán örülnek is neki. Így került végül is vissza Szarvasra, ahol hímezték – mondta el Majer Judit, Majer Lajosné Haviár Éva lánya.

Az elmúlt években már több mint 230 aláírást azonosítottak, de még több százat kell, ezért a nemzeti park szakemberekhez fordul, ezt követően pedig a megfelelő környezetben állítják ki a tárgyat.

Galéria

 

 

További programok »

FEL