ÉFOÉSZ szakmai nap: Nem sajnálattal, lenézve, hanem egyenlő félként kezelve

2021. szeptember 22. 12:57 | Erdei-Kovács Zsolt

Konferenciát, kvázi regionális szakmai napot tartott szeptember 21-én az ÉFOÉSZ Békés megyei egyesülete. Az Értelmi Fogyatékossággal Élők Szövetsége helyi szervezetének munkatársai Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Bács-Kiskun megyéből, továbbá Budapestről hívtak és vártak szakembereket, valamint értelmi fogyatékossággal élőket.

A szakmai nap résztvevői leginkább a fogyatékossággal élők önállóságát segítő tevékenységeket, az előnyben részesítendő szabadidős programokat és a szociális segítségnyújtási lehetőségeket tárgyalták meg. Schriffertné Locskai Henriett, az ÉFOÉSZ Békés Megyei Egyesületének elnöke elmondta, előzetesen több mint 60-an jelezték részvételüket. Kiemelt fontossággal bír, hogy azok, akik valamilyen szociális, esetleg gyógypedagógiai területen dolgoznak, időnként találkozzanak egymással – emelte ki, aláhúzva: az is meghatározó, hogy a sérült tagok fizikailag is találkozzanak, beszélgessenek egymással, ápolják, építsék személyes kapcsolataikat.

A Békés megyei szervezet jelenleg több mint 170 tagot számlál, míg a Csongrád-Csanád megyei megközelítőleg 300 taggal bír. A Győr-Moson-Sopron megyei ÉFOÉSZ pedig még ennél is több, nagyjából 1000 taggal rendelkezik. Az okok között elsősorban egyrészt az infrastruktúra, másrészt pedig a létrehozatal körülményei említhetők. A Békés megyei szervezetet érintett szülők, míg a Győr-Moson-Sopron megyeit már eleve szakemberek hozták létre.

– A közösség kohéziós, tehát összetartó erejét az ilyen és ehhez hasonló események erősítik, erősíthetik – szögezte le a megyei elnök kiemelve, a kapcsolatok ápolása, bővítése mindenki számára egyaránt fontos.

Schriffertné Locskai Henriett, az ÉFOÉSZ Békés Megyei Egyesületének elnöke

 

Mint megtudtuk, az egyik legfontosabb és egyben legösszetettebb feladat az önálló életvitelhez szükséges kompetenciák elsajátítása, illetve ezek átadása. Az egyesület munkatársai, szakemberei eljárnak az érintett intézményekbe és workshopok, előadások segítségével megpróbálják átadni azt a tudást, amely ezt lehetővé, illetve gördülékenyebbé, problémamentessé teheti. Az értelmi fogyatékossággal élők közül sokan nem családban, hanem valamiféle intézményben nőnek fel, nekik égető fontosságú, hogy elsajátítsák azokat az ismereteket, melyek elengedhetetlenek az önállósághoz.

– Mindenki és minden helyzet egyéni és egyedi, személyre szabott – hangsúlyozta Schriffertné Locskai Henriett, kiemelve: mindenkit megillet az emberi méltóság, valamint az általános alapjogok, s ezeknek megfelelve szükséges hozzáállni. Nem szánakozva, lesajnálva kell viszonyulni értelmi fogyatékossággal élő embertársainkhoz, hanem egyenlő félként szükséges kezelnünk őket – emelte ki végül a legfontosabb szempontokat. A Csongrád-Csanád megyei elnök kifejtette, szívesen jönnek az ilyen és ehhez hasonló rendezvényekre, ezúttal is szívesen, közel húszan tettek eleget a meghívásnak.

Jenei Klára, az ÉFOÉSZ Csongrád-Csanád Megyei Egyesületének elnöke

 

Jenei Klára úgy fogalmazott, a megyék és a közösségek közötti kapcsolatok építése kiemelt fontossággal bír. A szakmaiságot is erősíti, ha a szervezetek között jó a kommunikáció, s az is közrejátszik, hogy hasonló problémáik és hasonló megoldandó feladataik vannak a Csongrád-Csanád megyeieknek, mint a Békés megyeieknek – foglalta össze. Azt is elmondta, náluk is az önálló életvitel megteremtése, elősegítése és az önérvényesítés áll a középpontban.

További programok »

Itthon

Békéscsaba kultúrájáért díjátadó a magyar kultúra napja alkalmából - galériával

Gálaműsor részeként adták át a Békéscsaba Kultúrájáért díjakat a Csabagyöngye Kulturális Központban péntek este. Szarvas Péter polgármester hangsúlyozta, hogy fontos elismerni minden olyan tevékenységet, ami a hagyományainkat és a kultúránkat őrzi. Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a kultúra tisztelete nélkül nem létezhetnénk, mert ez az életünk szerves része.
21:13
FEL