Tudomány ünnepe: Iránytű az éltető jövőhöz Békésben

2021. november 9. 13:37 | behir.hu

A Magyar Tudományos Akadémia 2021 novemberében 18. alkalommal rendezi meg a hazai tudományos élet kitüntetett eseményét, a „Magyar Tudomány Ünnepe 2021” című országos és határon túli programsorozatot. A Gál Ferenc Egyetem a Békés Megyei Kormányhivatallal partnerségben rendezett konferenciát a békéscsabai campuson kedden.

A Magyar Tudomány Ünnepe idei mottója: „Tudomány: iránytű az élhető jövőhöz”, amelynek fő üzenete, hogy csak a tudományos tények és összefüggések ismeretében lehet vállalkozni a környezetünkben zajló folyamatok megértésére, és azok várható következményeinek felmérésére, befolyásolására. Emellett felhívja a figyelmet a közérthető és élményalapú ismeretátadás szerepére az álhírek visszaszorításában, valamint motiválni kívánja a fiatal generáció tagjait eredeti gondolatok létrehozására.

A Gál Ferenc Egyetem a Magyar Tudomány Ünnepe konferenciáin a keresztény jövőkép megközelítésében tárgyalja az élhető jövő kérdéseit, ezzel is megfelelve az általa művelt tudományterületeken és képzésekben kibontakozó küldetésének. A GFE-n folyó tudományos tevékenységben feltárt ismereteknek a képzésekben és a gyakorlatban való alkalmazása ezzel jól működő iránytűvé válhat hallgatóik, a szakmák, a régió társadalma számára. Az egyetem ezek tárgyalására hívta meg a Békés Megyei Kormányhivatal Tudományos Tanácsát, amely összefogja Békés megye szellemi, gazdasági, társadalmi szolgálatában együttműködőket.

 

(Fotó: behir.hu)

(Fotó: behir.hu)

 

- Fontos, hogy a járvány ellenére online formában is van érdeklődés a konferencia iránt, többek között azért is, mert egyetemként működünk és a tudomány hozzánk is tartozik. De azért is, mert Békés megyében vagyunk, ahol kiváló partnereink vannak, akik előadásokkal is segítik a munkát – fogalmazott Kozma Gábor, a Gál Ferenc Egyetem rektora.

A konferencián megjelenteket Takács Árpád kormánymegbízott nevében a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója köszöntötte. Rákóczi Attila hangsúlyozta, hogy ennek az eseménynek a középpontjában is a megye hosszútávú fejlődése, élhetővé tétele szerepel, amely szemlélet a kormányhivatal és az egyetem közös munkáját is jellemzi.

- Takács Árpád, a megyei tudományos tanács elnöke azt a feladatot szabta a tanácsnak, hogy olyan kutatásokat kell folytatni, amelyek valós eredményeket, Békés megye számára hasznos, fontos adatokat hozhatnak maguk után, amivel nőhet a foglalkoztatás, a népességmegtartó-képesség. Ezt a munkát a kormányhivatal és az egyetem közösen végzi. Fontos kiemelni az új szakok beindításaát, ami 10-15 éves távlatban is fontos lépés volt - emelte ki a főigazgató.

A békéscsabai eseményen Kiss-Rigó László szegedi-csanádi püspök a tudomány mai szerepére hívta fel a figyelmet; Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója az új szakképzési rendszert mutatta be; Nemesi Pál, a Dél-alföldi regionális Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosa pedig a megyét érintő útfejlesztésekről beszélt.

V.A., K.D.

 

További programok »

Itthon

Okos eszközök uralma – digitális önvédelem, tudatosság az internet birodalmában

A Mathius Corvinus Collegium (MCC) soron következő békéscsabai előadásán górcső alá vették a digitális világ térnyerését. Az előadásban kiemelték, hogy az internet miként szippantja be a gyerekeket és a felnőtteket, akik ezáltal elvesztik kapcsolatukat a valósággal. Az előadók hangsúlyozták a digitális önvédelem megvalósítását, illetve azt, hogy miként is lehet elhárítani az internet káros hatásait.
18:02
FEL