Konferencia a tudomány jegyében

2022. november 16. 13:32 | Vincze Attila

Tudománnyal a világ megismeréséért címmel tartott szakmai konferenciát a Gál Ferenc Egyetem Gazdasági Kara szerdán, Békéscsabán. Az eseményen a tudományos előadások mellett az intézmény hallgatói a legújabb kutatási eredményeikről is beszámolhattak.

Az esemény felvezetéseként Hajtmann Ildikó előadóművész a Padlás című musicalből a Fényév távolság című dalt énekelte el. Ezt követően a Gál Ferenc Egyetem Gazdasági Karának dékánja elmondta, hogy a konferencia a tudomány hónapja rendezvénysorozathoz kapcsolódik, melyet 2003 óta tartanak meg. Árpási Zoltán kiemelte, hogy ilyenkor a fiatal hallgatók is beszámolhatnak legfrissebb kutatási eredményeikről.

– Külön büszkeség, hogy a fiatal kutatóink, hallgatóink a TDK-szekcióban el tudják mondani, be tudják mutatni a legújabb kutatásaikat, ami nagyon fontos, persze a tapasztalt, idősebb kutatók tudományos munkái mellett. Az utánpótlás nagyon fontos számunkra – hangsúlyozta.

Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója előadásában többek között a kevésbé ismert történelmi tények összefüggéseiről beszélt az érdeklődőknek.

– Azt tudjuk a történelemkönyvekből, hogy időszámításunk előtt 3000 körül építették a piramisokat, volt hozzá építőanyag, technológia, minden más. De az is biztos, hogy az utolsó jégkorszak olvadási nyomai, a vízvonalak látszódnak ezeken a piramisokon, és ez már rögtön nem abba az idősíkba vezérel minket, amit ebből a szempontból mi a történelemkönyvekből tudunk – részletezte. 

Czagány Gábor, az intézmény gazdasági karának főiskolai docense előadásában a méltányos kereskedelem új trendjeit mutatta be.

– Az előadásom bevezetőjéből a hallgatóság megtudhatja, hogy mi az a fair trade, a másik része pedig a méltányos kereskedelem új trendjeiről szól. Néhány olyan példát hoztam, amely mostanában jellegzetes a mozgalmon belül – emelte ki. 

A plenáris előadásokat humán, TDK, és nemzetközi szekcióülések követték, utóbbira a határon túlról, például Aradról és Nagyváradról is eljöttek a partneregyetemek képviselői.

Galéria

További programok »

Itthon

FEL