7 település, 25 helyszín - milliárdos fejlesztések Békésben

2022. július 28. 16:51 | Vári Bianka

Több mint 2,2 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert a Békés Megyei Kormányhivatal. A pályázati forrásból 25 helyszínen végeztek fejlesztéseket, melyek célja az épületek energiatakarékosságának és megújuló forrásból származó energia-felhasználásának növelése.

Sikeresen pályázott a Békés Megyei Kormányhivatal és 2,269 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert „A Békés Megyei Kormányhivatal épületeinek energetikai fejlesztése” című projektben. A pályázat a jövő nemzedéke számára kíván segítséget nyújtani a megfelelő energiabiztonság megteremtésével, és az épületek energiahatékonyságának javításával. A hivatal főigazgatója a projekt záró rendezvényén kifejtette: folyamatosan törekszenek arra, hogy a szolgáltatások színvonalát növelni tudják.

– A környezeti- és energiahatékonysági operatív program a középületek kiemelt energetikai fejlesztését célozza, és a projekt ahhoz kíván segítséget nyújtani, illetve hozzájárulni, hogy a jövő nemzedéke számára megteremtődhessen a megfelelő energiabiztonság, és az épületek energiahatékonysága jobbá váljon – mondta Rákóczi Attila.

– A fejlesztésnek köszönhetően Békéscsabán, Békésen, Gyulán, Mezőkovácsházán, Orosházán, Sarkadon és Szeghalmon újulhattak meg épületek, összesen 25 helyszínen. A pályázat 2016-ban indult 1 milliárd forintos keretösszeggel, majd az évek során folyamatosan emelkedett a támogatás mértéke, míg végül 2021-re elérte az eredeti összeg több mint kétszeresét, emellett mintegy 500 millió forint összértékű állami támogatás is érkezett az egyes projektekhez – erről már a projektvezető, Bornné dr. Stefkovics Valéria beszélt. Mint fogalmazott, az összeg "beépül a falakba", hiszen a költségvetés jeletős részét az építés-kivitelezés teszi ki, és csupán 4 százalékát fordították egyéb költségekre, mint a tervezés, vagy a beszerzés.

Kitért arra is, hogy a munka jelentős részét a hőszigetelés, a nyílászárók cseréje, a fűtéskorszerűsítés, valamint napelemek felszerelése tette ki, hiszen a fejlesztések fő célja az energiahatékonyság növelése.

– A kimutatások és összesítések alapján az indikátorokat eddig teljesíteni tudtuk mind mértékegységben, mind forintban, annak ellenére, hogy már eddig is voltak bizonyos áremelkedések. Az elszámolások folyamatosak voltak, és úgy tűnik, hogy megfelelően történt ezidáig – fogalmazott.

Az eseményen beszámoltak arról is, hogy az egyes helyszíneken már most jelentősen csökkent a földgáz- és villamos energia- felhasználás, azonban a projekt fenntartási időszaka 5 év, amely után már valós képet láthatnak beruházás eredményességéről.

További programok »

FEL