Békéscsabán találkoztak a megye vadászai

2022. április 11. 16:45 | Vincze Attila

Közös küldöttközgyűlést tartott hétfőn az Országos Magyar Vadászkamara Békés Megyei Területi Szervezete, valamint a Békés Megyei Vadászszövetség. A Békés Megyei Kormányhivatalban tartott eseményen többek között szó volt a vad-gépjármű ütközés jelenlegi jogszabályi helyzetéről, valamint a mezőgazdasági vadkárok vadászokat érintő problémáiról is.

A megjelent vadászokat a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója köszöntötte. Rákóczi Attila beszédében kiemelte, hogy 2017 óta szorosabb az együttműködés a kormányhivatal, valamint a vadászkamara megyei szervezete között és azóta már számos kézzelfogható eredményt értek el együtt. Mint mondta, kiemelten fontos számukra, hogy megértsék, mit szeretnének a vadászok, ehhez pedig elengedhetetlen a közös gondolkodás.

Az eseményen az Országos Magyar Vadászkamara Békés Megyei Területi Szervezete, a Békés Megyei Vadászszövetség elnöke ismertette a küldöttközgyűlés fontosabb témáit. Hrabovszki János elmondta, hogy a megyében összesen 3000 vadász és 85 vadásztársaság tevékenykedik, ezért is nagyon fontos szerinte, hogy olyan témákról is szó essen, mint a vadak gépkocsival való ütközése vagy a vad által okozott mezei károk megelőzése. Hangsúlyozta, hogy különösen most, a napraforgó vetésének idején kell együtt fellépniük a gazdálkodóknak és a vadászoknak, hogy minél inkább mérsékelni lehessen a főleg nyulak okozta mezőgazdasági károkat. 

A megye minden részéből érkeztek vadászok Békéscsabára. Fotó: behir.hu

 

A vad-gépjármű ütközés jelenlegi jogszabályi helyzetéről dr. Farnas József szakértő ügyvéd tartott előadást. Mint fogalmazott, ilyen típusú balesetekre nem lehet biztosítást kötni, így a vadásztársaságoknak fokozott figyelemmel kell lenniük ezen károk megelőzését illetően, mivel ha a bíróság felelőssé teszi őket, akkor annak súlyos következményei lehetnek. Az ügyvéd kiemelte, hogy Békés megyében kisebb mértékűek ezek a balesetek, mint például a hegyvidéki területeken, ahol nagyobb testű vadállatok élnek, de a probléma valós, így itt is érdemes foglalkozni ezzel a témakörrel. 

A rendezvényen tájékoztatót tartott dr. Lévai László, igazságügyi szakértő, aki a mezőgazdasági vadkár reális megállapításának és térítésének szempontjairól beszélt. Az eseményen felszólalt Gyula alpolgármestere is. Kónya István ünnepélyesen bejelentette, hogy az idei megyei vadásznapot Gyulán, a pálinkafesztivállal egy időben, szeptember közepén rendezik majd meg.

Az előadások után a napirendi pontokban meghatározott 2021-es beszámolókat, valamint a vadászszövetség, és a megyei vadászkamara idei költségvetési tervét is megtárgyalták az érintettek.

További programok »

Itthon

Nagy Ferenc: Folyamatosan szépülnek a város közterületei

A Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. folyamatosan végzi a közterületek ápolását, hiszen egész éves ütemtervvel rendelkezik, ezt az önkormányzat által meghatározott Közszolgáltatási terv is tartalmazza. Az időjárásnak köszönhetően már februárban elkezdődtek a komolyabb munkálatok.
11:58
FEL