Újra Békéscsabán gyűltek össze a vármegye vadászai

2023. április 25. 19:40 | Vincze Attila

Közös küldöttközgyűlést szervezett kedden az Országos Magyar Vadászkamara Békés Vármegyei Területi Szervezete, valamint a Békés Megyei Vadászszövetség. A Békés Vármegyei Kormányhivatalban tartott eseményen többek között szó volt a vadászat és a személyi jövedelemadó kapcsolatáról, valamint a jövőbeli vadgazdálkodási lehetőségekről is.

A megjelent vadászokat a Békés Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója köszöntötte. Rákóczi Attila elmondta, hogy a vadászokkal közösen számos képzést, valamint szakmai konferenciát szerveztek az elmúlt időszakban, és ezt az együttműködést a jövőben is szeretnék folytatni. A főigazgató beszélt a 2022-es hatósági eljárásokról is. 

 

 

– Négyszáz hatósági határozatot hoztunk a vadászati hatósági tevékenységünk keretén belül, illetve trófeabírálatra is sor került. 4053 trófea bírálatát végeztük el, ebből 3509 volt az őztrófea, 175 volt belőle arany, 241 ezüst, 234 pedig bronz minősítést ért el – fogalmazott.

A rendezvényen a Országos Magyar Vadászkamara Békés Vármegyei Területi Szervezete, a Békés Megyei Vadászszövetség elnöke hangsúlyozta, több dolgot is meg kellett vitatniuk a közös küldöttgyűlésen. Hrabovszki János példaként említette azt az 500 millió forintos vadgazdálkodási alapot, melyből jut majd a Békés vármegyei vadásztársaságoknak is, illetve aszálykor a vadak számára az ivóvíz biztosítása is a feladatok között van. 

 

 

– Jelentős feladatunk most a fácánnevelés, mivel apróvadas jellegű vármegye vagyunk, viszont nagyon költséges a takarmányellátás, hiszen mindennek felment az ára. A korábbi 160 ezer darabos fácánkihelyezés helyett Békés vármegyében úgy gondolom jó, ha a fele körül lesz ebben az évben. Ha 80 ezer darab kikerül a területekre akkor már eredményes vadászatokat tudunk szervezni – magyarázta.

Az eseményen előadást tartott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának osztályvezetője. Ráfi Péter a vadászat és a személyi jövedelemadó kapcsolatáról is beszélt. Mint mondta, az alapelv az, hogy minden jövedelem adóköteles. 

 

 

– Ebből az alapelvből kellene kiindulni akkor, amikor akár vadászként vagy vadásztársaságként felmerül az a kérdés, hogy kaptam valamit a vadásztársaságtól – legyen az vadhús, trófea vagy valamilyen szolgáltatás –, akkor ez most adóköteles-e vagy  nem – részletezte. 

Az esemény további részében többek között szó volt az Európai Unió közös agrárpolitikájának vadgazdálkodási lehetőségeiről, valamint a vármegyei vadászszövetség és vadászkamara 2022-es beszámolóit, illetve idei költségvetési tervét is megtárgyalták az érintettek.

További programok »

FEL