BRSE - Közösen az utánpótlásért

2022. november 26. 13:50 | Szabó Judit

Regionális edzőtovábbképzést rendezett a Békéscsabai Röplabda Sport Egyesület szombaton a Magyar Röplabda Szövetség partnerségében, a Békéscsabai Röplabda Akadémián. Az érdeklődő edzők és testnevelők az ország számos pontjáról érkeztek.

A Békéscsabai Röplabda Akadémia hosszútávú célként tűzte ki a magyar röplabdázás szakmai fejlődését, megújítását. Ennek újabb lépéseként szerte az országból közel ötven edző és testnevelő érkezett a röplabda akadémiára, hogy megtekintsék a szakemberek előadásait. Baran Ádám szerint ebből is látszik, hogy szükség van ezekre a képzésekre, az edzők nyitottak az újfajta tudomány iránt. 

– Nekünk pedig az a feladatunk és az akadémián dolgozó kollégák is elhivatottak abban az irányban, hogy megfelelő szakmai mankót adjanak ezeknek a szakembereknek, illetve kialakuljon egyfajta szakmai konzultáció, ami összességében a magyar röplabda szakmát mégjobbá teszi. Ezáltal naprakész tudást tudunk majd nyújtani a fiatalok számára – emelte ki a klubelnök. 

A bemutatók sorát Ferenc Károly erőnléti edző és Toma Sándor szakedzők indították. A szakemberek a modern bemelegítés és kondícionális képességfejlesztés elméleti hátterét, és gyakorlati alkalmazását világították meg a mai utánpótlás röplabdázásban, majd az U15-ös csapat segítségével be is mutatták azt. 

Fotó: behir.hu

– Sokfajta gyakorlat jön be külföldről, egyre újabb irányzatok vannak, de jó, ha azért az ember tudja, hogy mi az elméleti háttere ezeknek a dolgoknak. Ezt próbáltuk a prezentációval utána pedig a gyakorlati bemutatóval szemléltetni. Azáltal, hogy itt magas szinten megy a röplabda, a spottudományi rész, egyre több olyan eszközünk van, melyeken keresztül olyan plusz elméleti tudás jön be, amiket alkalmazni kell, mert mások ezzel nem találkoznak - fejtette ki Toma Sándor.

A témákat szabadon választották a szakemberek. Az előadásokat több hónapos kutatói munka előzte meg. Pár perces szünettel Tóth Gábor, a felnőtt csapat vezetőedzője folytatta az előadást, aki a feladóképzésre helyezte a hangsúlyt, kezdőtől a haladó szintig.

Fotó: behir.hu

– Picit újdonság nekem is, hiszen nem dolgoztam az utánpótlásban sokáig, de nagyon szeretem és egy kihívás nekem is, hogy olyan dolgokat próbáljak ki és mutassak be, ami véleményem szerint nagyon hasznos. Próbálok olyan problémákra reflektálni az előadásban, amik napi szinten jelentkeznek az adott poszton szereplő játékosoknál – fejtette ki a vezetőedző. 

Ebéd után Boros Zsófi kvalifikált business coach, sport-mentáltréner a "Mentális felkészülés alapjainak tanítása edzőként - mit tehetsz, hogy rend legyen a fejben?" címmel tartott előadást. A prezentációk sorát Nagy Attila utánpótlás vezetőedző zárta, aki a labdakezelésre, a "ball-control" gyakorlatokra tért ki. 

Fotó: behir.hu

További programok »

FEL