"Édesapám fontos szerepet tölt be az életemben" – beszélgetés Várkonyi Jánossal

2022. május 11. 14:20 | Csiffáry Zsuzsanna

Kortárs helyi alkotók, Csuta György, Szeverényi Mihály, Várkonyi János és Mészáros Sándor festőművészek május 5-én, csütörtökön tárták közönségük elé műveiket. A kiállítás abban különbözik más tárlatoktól, hogy az alkotók külön termekben mutatják be vizuális világukat a látogatóknak.

Következzen a sorban Várkonyi János, festőművész, akinek képeit a Rell Lajos terem I.-ben állították ki.

Festő. Tanulmányait a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola rajz szakán végezte 1971-ben. Mesterei Cs. Pataj Mihály, Vinkler László és Fischer Ernő voltak. 1971 óta szerepel helyi, országos és külföldi tárlatokon. Festményei hazai múzeumokban, közintézményekben és külföldi magánygyűjteményekben találhatók.

Az alkotó stábunknak elmondta, hogy szeretettel és hálával adózik szüleinek, legfőképpen édesapjának, aki támogatta a pályáján, és azt javasolta neki, hogy az Istentől kapott tehetséget alázattal, kitartással és szerénységgel kezelje.

Édesapám nagyon fontos szerepet tölt be az életemben, mert úri szabóként minden alapanyagot biztosított számomra az alkotáshoz. Nem mellesleg olyan gondolatokkal segített, amik a mai napig döntőek számomra. Például azt, hogyha kapunk valamit az égiektől, akkor azt lehetőleg a közösség javára, azaz mások javára próbáljam fordítani, és ne üljek a képességeimen. Engedett szárnyalni, kibontakozni – mondta el Várkonyi János. 

Kiemelte, hogy számára a barátok és a család jelenti a legnagyobb biztonságot. 

Nagyon elégedett ember vagyok. Ha több évvel ezelőtt valaki elmondja nekem, hogy hova jutok, én biztos nem hiszem el neki. Annyira hálás vagyok ezért, hogy a szakmámban jutottam valamire, és ebben támogatást is kaptam. Igazából a legtöbbet a családomból és a barátaimból merítettem – tette hozzá a művész. 

Képein az arcok groteszk formában néznek vissza ránk. Ezekben gyerekkori emlékeket is megjelenít, illetve mint ahogyan azt a művész is említette, fontos a szakrális mondanivaló pasztell, illetve olaj képein.  

További programok »

FEL