Droghelyzet van – dr. Zacher Gábor előadása a Belvárban

2017. június 9. 08:43 | Mikóczy Erika

A nyári szünet előtt pár nappal tartott előadást a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumban dr. Zacher Gábor főorvos, toxikológus.

Droghelyzet van – hangzott a sajátos stílusáról is ismert orvos előadásának a címe. Ahogy dr. Zacher Gábor fogalmazott, ma a drogok mondhatni itt vannak körülöttünk. Csak az elmúlt három évben 250 új szer jelent meg a piacon ezt még szakmai oldalról is nehéz követni.

– Ez a világ már teljesen más, mint amilyen volt 20-25 évvel ezelőtt. Akkor is hozzá lehetett férni a szerekhez, de jóval nehezebben. Ma szinte elég pár sms, és házhoz megy a drog. A választék igen széles, a szer használói nem tudják pontosan, mi az, amit bevesznek, elszívnak, és ez nagy veszélyeket rejt magában. Használják, mert kíváncsiak, mert el akarnak varázsolódni, fel akarnak oldódni és nem számolnak a következményekkel – mondta dr. Zacher Gábor.

A toxikológus a magyarországi droghelyzet bemutatásán túl beszélt arról is, hogy milyen ma a gyerekekkel, a fiatalokkal szemben különböző elvárásokat támasztó felnőttek egészségi állapota.

– Hihetetlenül egyszerű dolog lenne nemet mondani, el is várjuk a gyerekektől, hogy ezt tegyék. De vajon működik a családban a kommunikáció? Vajon jó példát mutatunk? És vajon mi tudunk nemet mondani? Ez nem feltétlenül csak a kábítószerre vonatkozik, hanem rengeteg egyéb dologra – jegyezte meg dr. Zacher Gábor, aki hozzátette azt is, hogy mintegy húszezer kábítószerfüggő van ma Magyarországon, míg a nagyivók, az alkoholisták száma nyolcszázezer körül mozog.

 

A hírről készült videó anyagunk:

További programok »

FEL