Dr. Zacher Gábor: Tudni kell nemet mondani

2018. november 6. 16:01 | Szendi Rita

Értékrendszert, jövőképet és példaképet kell teremteni a gyerekeknek ahhoz, hogy jó döntéseket tudjanak hozni – mondta dr. Zacher Gábor Békéscsabán. A toxikológus több száz diáknak tartott előadást a megyeszékhelyen, ahol napjaink droghelyzetére is felhívta a gyerekek figyelmét.

 

 

Békéscsabán több intézmény is vendégül látja dr. Zacher Gábort ezen a héten. Az első előadást az Erzsébethelyi Általános Iskola Madách Utcai intézményében tartották meg, ahol egész héten az egészségnevelés a téma.

– Szeretnénk olyan élményekhez juttatni a gyerekeket, amelyek nem csak arról szólnak, hogy valamilyen elméleti tudást öntünk a fejükbe, hanem legyenek olyan pozitív tapasztalatok és olyan új információk, amelyeket nem csak mi, pedagógusok, szülők tudunk átadni – fejtette ki az intézmény vezetője, Kucseráné Szabó Mária.

 

 

A cél az, hogy minél többen tudjanak nemet mondani 

Dr. Zacher Gábor toxikológus előadásában életszerű példákkal írta körbe a legfontosabb tudnivalókat a kábítószerekről.

– Nagyon fontos, hogy minél többen merjenek kimondani egy nagyon egyszerű magyar szót: azt, hogy nem. Ez nagyon könnyűnek tűnik és azt gondolom, hogy ezt bárki ki tudja mondani, csak kérdés, hogy mikor és milyen tartalom van emögött. Egy ilyen rendkívüli osztályfőnöki órán egy kollektíven kimondott nem az tök jó, de mennyire fajsúlyos? – fogalmazott a toxikológus. A szakember hozzátette: nem ráijeszteni kell a gyerekekre, hanem életérzéseket kell közvetíteni, hogy aztán jó döntéseket hozzanak.

Egy Európai Uniós projektnek köszönhetően két nap alatt közel 600 gyermek vehet részt az előadásokon.

– A projekt Békéscsaba területét érinti. Ez azt jelenti, hogy az akcióterületen élő hátrányos helyzetűek a fő célcsoport. Fontosnak tartjuk, hogy tájékoztassuk őket ezekről az előadásokról. Ezek leginkább prevenciós, felzárkóztató előadások, jelen rendezvényünk négy helyszínen valósul majd meg – mondta el a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. projektmenedzsere, Opitzerné Tóth Zsanett.

Dr. Zacher Gábor szerdán a Szent László Utcai Általános Iskolába és az Andrássy Gyula Gimnáziumba látogat.

További programok »

Itthon

Rábaközi szakmai kiránduláson járt a Békéscsabai Népi Díszítőművész Szakkör

Június első hétvégéjén a 2020. évi munkájáért Stark Emlékérmet kapott Békéscsabai Népi Díszítőművész Szakkör vezetője, Baráth Éva tanulmányúton járt csapatával. A szakkör 11 tagja a Csabagyöngye Kulturális Központ Csoóri Sándor Alap által támogatott pályázata segítségével a Rábaköz motívumkincsével ismerkedhetett meg.
17:38
FEL