Drámaíró Napok hallássérültekkel

Június 17-én és 18-án színjátszó fesztivált rendez a Békéscsabai Jókai Színház és a SINOSZ Békés megyei szervezete, amelyre siket és/vagy nagyothalló tagokból álló színjátszó csoportok jelentkezését várták. A felhívásra három csapat nevezett, akik hangzó nyelven és jelnyelven is előadhatják jeleneteiket.

A témaadó cikk a Délmagyar című napilap egyik híre volt. A közelmúltban, a hídi vásárban az újszegedi liget bejáratánál működött egy póni karusszel. Négy póni járt körbe-körbe egy rúdhoz rögzítve, hátukon gyermekekkel. Azon kezdett el polemizálni a média és az állatvédő egyesületek, hogy ez állatkínzás-e avagy sem. Ez a történet ihlette meg Tallér Edina drámaírót, – aki egyébként ezer szállal kötődik a Békéscsabai Jókai Színházhoz -, és megírta A pónik repülnek című művét.

– A téma nagyon izgalmas, alapvetően is azok keltik fel az érdeklődésemet, amelyek egyszerre szomorúak és viccesek, mert szerintem az életben is számos alkalommal találhatjuk magunkat ilyen helyzetben. Több energia és több nézőpont csap majd össze a darabokban, legalábbis ezt remélem – fogalmazott a drámaíró.

A rendezvény fővédnöke Bíró Csaba, a közművelődési, ifjúsági, oktatási és sport bizottság elnöke, aki kiemelte, nagyon fontos, hogy a színművészek egy új megközelítésben, önzetlenül vállalják fel azt, hogy segítenek a sérült társaiknak és bevonják őket a színházi élet rejtelmeibe, és egy nagy élményt ajándékoznak nekik.

– Nagyon fontos ez a lehetőség számukra, mert megmutathatják, hogy ők is ugyanannyira képesek, mint halló társaik. Nemcsak fiatalok vannak, vegyes a korosztály, ez is a színességét adja a programnak. A budapesti csapat rutinosnak számít már, míg a Csongrád és Békés megyei csapat tavaly alakult, ugyanakkor egy tavalyi szarvasi szereplés kellő motivációt adott, hogy újra megmutassák, mit tudnak – hangsúlyozta Bognár Gyöngyi, a SINOSZ Békés Megyei Szervezetének titkára.

A csapatoknak az a feladatuk, hogy két nap leforgása alatt színpadra állítsák a jeleneteiket, a próbafolyamat három helyszínen zajlik. A rendezvénysorozatra a budapesti Ergo Sum Jelszínház (rendező: Kámán Orsolya), a Csongrád megyei Fülesbaglyok (rendező: Tarsoly Kriszta) és a „hazai pályán” szereplő, Halló(k) itt vagyunk (rendező: Tege Antal) névre hallgató csoport jelentkezett.

– Annyival izgalmasabb és másabb, mint egy „átlagos” drámaíró verseny, hogy jelnyelvi tolmácsok segítségével születnek meg a darabok. Ilyet még nem csinált senki, úgyhogy biztos lesznek apróságok, amikből majd tanulunk a következő évre. A tematika, a metódus ugyanaz, igaz ezúttal csak egy drámaíró cikke alapján dolgoznak a csapatok, de négy különböző feldolgozásban láthatja majd a közönség ugyanazt a történetet – emelte ki az ötletgazda, Komáromi Anett.

Szombat este 18 órától a látás- és hallássérülteknek meghirdetett vers- és novellaíró pályázat ünnepélyes díjátadóját és a pályaművekből összeállított verses estet tartják meg. Vasárnap délután 16 órától következik a három színmű bemutatója, a Színitanház hallgatóinak ajándék produkciója, valamint a legjobb előadás díjának átadása a nézői szavazatok alapján.

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , , , , ,