Színjátszó fesztivál hallássérült tagokból álló csoportokkal

A békéscsabai Drámaíró Napok keretében június 17-18-án színjátszó fesztivált rendez a Békéscsabai Jókai Színház és a SINOSZ Békés Megyei Szervezete, amelyre siket és/vagy nagyothalló tagokból álló színjátszó csoportok jelentkezését várták.

A felhívásra 3 csapat jelentkezett, akik hangzó nyelven és jelnyelven is előadhatják jeleneteiket.

A témaadó cikk a Délmagyar című napilap egyik híre volt. A közelmúltban, a hídi vásárban az újszegedi liget bejáratánál működött egy póni karusszel. Négy póni járt körbe-körbe egy rúdhoz rögzítve, hátukon gyermekekkel. Azon kezdett el polemizálni a média és az állatvédő egyesületek, hogy ez állatkínzás-e avagy sem. Ez a történet ihlette meg Tallér Edina drámaírót, – aki egyébként ezer szállal kötődik a Békéscsabai Jókai Színházhoz -, és megírta A pónik repülnek című művét.

Ezt az anyagot kapják meg a csapatok és a hozzájuk rendelt jelnyelvi tolmácsok, hogy 2 nap leforgása alatt színpadra állítsák a jeleneteiket. A próba három helyszínen zajlik, melynek eredményként vasárnap este 16 órától a közönség három új előadást tekinthet meg. A rendezvénysorozat szereplői:

 

Ergo Sum Jelszínház – Budapest/Rendező: Kámán Orsolya

Csongrád megyei Fülesbaglyok / Rendező: Tarsoly Kriszta

Halló(k) itt vagyunk – Békés megye / Rendező: Tege Antal

 

A rendezvény a következő forgatókönyv szerint alakul:

 

  1. június 17. szombat 11 óra Ünnepélyes megnyitó, melyen megkapják a témaadó cikket a csapatok. Ezután lehetőség nyílik rövid interjúk készítésére Tallér Edina drámaíróval, Komáromi Anett főszervezővel, és a SINOSZ képviselőjével.

 

  1. június 17. szombat 18 óra a Látás- és hallássérülteknek meghirdetett vers- és novellaíró pályázat ünnepélyes díjátadója és a pályaművekből összeállított verses est. (SINOSZ és Vakok Egyesülete)

 

  1. június 18. vasárnap 16 óra a három színmű díszelőadása, a Színitanház hallgatóinak ajándék produkciója, valamint a legjobb előadás díjának átadása – nézői szavazatok alapján.
Megosztás:

Címke: , , , ,