Drágulhatnak a hústermékek augusztustól

2017. június 9. 10:11 | behir

Nyártól csak fantázianevekkel hozhatók forgalomba a gyengébb minőségű készítmények.

A Magyar élelmiszerkönyv módosítása szerint augusztus elsejétől már csak a magasabb hústartalommal készülő termékek kerülhetnek forgalomba.

Az intézkedés hatására egyesek a receptúrát, míg mások a termék megnevezését módosítják majd, így virsli és párizsi helyett egyre több fantázianévvel ellátott áruval találkozhatnak majd a vásárlók.

A gyártók attól tartanak, hogy a drága és bonyolult ellenőrzés miatt a hatóságok nem tudják kiszűrni az előírásoknak nem megfelelő termékeket, ezzel pedig a tisztességes vállalkozások kerülhetnek versenyhátrányba.

Bár a hazai húsipar szereplői korábban jelezték, hogy a Magyar élelmiszerkönyv nyáron életbe lépő módosítása nehéz helyzetbe hozza a vállalkozásokat, nem várható lazítás a szabályozásban.

A Földművelésügyi Minisztérium jelezte, elegendő idő volt ahhoz, hogy az ipar felkészüljön a változásokra.

A többek között a virslik és a felvágottak esetében magasabb hústartalmat előíró szabályozás már tavaly óta hatályban van, az alkalmazására azonban egyéves átmeneti időt biztosítottak, így az előírásokat augusztus elsejétől kell kötele­zően alkalmazni.

Daka Zsolt, a Gyulahús Kft. ügyvezetője szerint versenyelőnybe kerülhetnek azok a termékek, amelyek nem szerepelnek az előírásban.

Fennáll a veszélye annak, hogy a vásárlók a minőségi termékek helyett még inkább az olcsóbb készítményeket keresik majd a boltokban, ami népegészségügyi szempontból sem jó – emelte ki.

A Gyulahús az új szabályozás ismeretében, másrészt a kínálat minőségének javítása érdekében, a májas termékek májtartalmát már tavaly 25 százalékra emelte, illetve a készítmények sótartalmát is mérsékelték, a hústartalmat pedig növelték.

Az ügyvezető szerint a termékeik megnevezését az élelmiszerkönyv előírásait figyelembe véve tüntetik fel.

Az áremelés Daka Zsolt szerint is elkerülhetetlen lesz, ugyanakkor félő, hogy a költségek egy részét így sem tudják érvényesíteni az átadási árakban.

Ezzel pedig nemcsak a vállalat eredményessége romlik, a fejlesztésekre is kevesebb jut.

 

Forrás: magyaridok.hu

További programok »

FEL