Drága a dió, az alma, stagnál a krizantém – pici piaci körkép abált szalonnával

2020. október 28. 13:03 | Sipos Gábor

Közeledik a halottak napja, az egyik sláger virág a krizantém. A békéscsabai piacon már tömegével és változatos áron lehet vásárolni a kedvelt virág csokrát. Sokan panaszkodnak a gyümölcsárakra, az idei időjárás nem kedvezett szinte egyik idénygyümölcsnek sem. Az idei diós bejglibe valót „arany árban” mérik, egy rovar tette tönkre a termés java részét. Piaci körkép Békéscsabán.

Szerda! Piacnap!

Reggel 8 órára rendszerint már sokan végeznek a hétköznapi, piaci bevásárlással, de a korai hideg miatt rengetegen választják ezt az időpontot a bevásárlásra. Szinte minden csarnokban árusítónál sorok kígyóznak, mindenki maszkban, fennhangon kéri az árut. A hétköznap miatt ilyenkor sok nyugdíjaskorú vásárol, a kis kézi kocsikat igyekeznek a legjobb áron megtölteni.

– Próbálok mindig alkudni, de ma már ez nem nagyon divat, ritkán engednek a portéka árából – mondja Irénke néni, aki éppen gyümölcsöt vásárol. – A hétvégén jön a két unokám, nekik akarok lepényt sütni, de spórolni kell az almaréteggel, mert rettentően drága. De most sütök, mert ki tudja, hogy jöhetnek-e még – utalt a mosolygós hölgy a koronavírus terjedésére.

Az alma ára valóban magas. Mint Gyarmati Istvánné őstermelő az egyik szabadtéri asztalnál elmondta, a tavaszi hidegek és a rengeteg eső elvitte a termés javát.

– Negyven almafám van, abból jó, ha tizenöt hozott normális termést. Mint mindenki, én is kénytelen vagyok magasabb áron adni. Most 250-450 forint kilója, de legalább szép, egészéges. Egyébként a többi gyümölccsel is ez volt a helyzet, nem lesz jó az idei év – sajnálkozott az árus. Picit körbe nézve, fajtától függően akadt 200 forintért is alma, de a csarnokon belül 600 forintért is kínálták a ropogós gyümölcsöt.

A piacon sokan forgolódnak, kifejezetten látszik, hogy a vásárlók az árakat nézik, igyekeznek a legjobb árú termékeket beszerezni.

– Fiatalember… finom itt az abált szalonna? – kérdezi egy hölgy tőlem, miközben próbálom a táskámba tolni a vékonykolbász és az abált szalonna duettjét anélkül, hogy fokhagymás-paprikás lennék könyékig. – Finom bizony – ajánlom az egyik díjnyertes kolbászt is készítő hentes termékét.

Még mindig a piac szabadtéri részén barangolva megakad a szemem a dión. Szép, egészséges, fél és negyed darabok, a „morzsalék külön porciózva. Kevésbé megmosolyogtatóak az árak, a tavalyi évhez képest olyan 800-1000 forinttal is drágább a csonthéjas kilója. Érdeklődésemre a szúrólegyet emlegeti az árus. A rovar megbetegíti a diót, még mielőtt az beérne és lepotyog a fáról. Majdnem a fele termése odalett és úgy tudja, ez nem csak megyei, hanem országos probléma, ezért szaladtak el az árak – közli a kofa.

Közeledik a halottak napja. Szép, fehér bokréták mellett visz el az utam. Krizantémot árulnak a sorok között, nagy a forgalom. Sokan választják ezt a növényt és viszik elhunyt szeretteik sírjára. Gyebnár János 20 éve foglalkozik kertészkedéssel, érdeklődésemre azt feleli, szerinte idén nem lesz magasabb a krizantém ára, mint tavaly.

- Túlkínálat van és ahogy közeledik elseje, egyre olcsóbb lesz. Ezt a csokrot múlthéten 800-ért, most 700-ért árulom. A hét végére lehet, hogy le kell mennem 600 forintra, mert különben a nyakamon marad – feleli a virágárus a maszkja mögül. Közben egy idősebb bácsi nekem jön, mordul valami bocsánatfélét és tovább áll. Az autómhoz lépve látom, úgy álltak be mögém, hogy mozdulni sem tudok.  (Hiába, a piacon fel kell készülni az ilyesfajta megpróbáltatásra)

Szerencsémre az egyik árus volt az "útonálló". Messziről látva a tétova toporgásomat gyorsan megérkezett az autójához és arrébb állt az útból, így kis fennakadás után, de kijutottam a parkolóból.

 

Galéria

További programok »

Gazdaság

A tartós álláskeresők elhelyezkedését segítő inkubátor program indul

Hétfőtől lehet pályázni a tartós álláskeresők elhelyezkedését támogató, 1,7 milliárd forint hazai forrásból megvalósuló pályázatra. A programban sikeresen pályázók lehetőséget kapnak arra, hogy három hónapra kipróbálják magukat a választott álláshelyen - jelentette be közleményében Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.
10:20
FEL