Dr. Nagy Katalin: A motivációm az, hogy a gyermekek életét a legélhetőbbé tegyük

2020. november 23. 08:40 | D. Nagy Bence

Októbertől dr. Nagy Katalin vezeti a békéscsabai Réthy Pál kórház gyermekosztályát. A főorvossal a szakmai munkásságáról és további terveiről beszélgettünk.

Egy ilyen pályát csak elhivatottsággal lehet végezni. Hogyan indult el a gyermekorvoslás felé?

– Az érettségi megszerzéséig Gyomaendrődön éltem. A közvetlen hozzátartozóim között nem volt orvos, viszont édesanyám körzeti nővérként dolgozott, onnan ment nyugdíjba. Azt a tiszteletet, ahogyan a betegek őfelé fordultak, már pici gyerekként is megtapasztalhattam. Érdeklődésem a biológia iránt kezdettől fogva megvolt, nem is volt más elképzelésem, minthogy orvos legyek. Sikerült felvételt nyernem a Szent-Györgyi Albert Egyetemre, ott is végeztem. Azt követően a gyulai gyermekosztályra kerültem, 2020. október 5-e óta pedig a Réthy Pál tagkórház gyermekosztályán dolgozom.

 

–  A gyulai Pándy Kálmán kórházban töltött ideje alatt több elismerést, kitüntetést is kapott. Milyenek voltak az ott töltött évek?

– Gyulán a gyermekosztály szinte minden részlegén dolgoztam. Nagyon hosszú időt töltöttem a gyermek fertőző részlegen, a leghosszabb időszakot pedig a gyermek intenzív osztály vezetése ölelte fel. Ezeknek köszönhetően széles látóköröm alakult ki a gyermekgyógyászati kórképek palettája tekintetében. Az ember természetesen nemcsak a saját osztályos munkáját próbálja végezni. Az első tanítómesterem, dr. Márkus Vera főorvos asszony volt az, aki úgy gondolta, hogy elég kitartást és megfelelő ambíciót érez bennem ahhoz, hogy más, speciálisabb gyermekgyógyászati betegségek felé is fordulhassak. Így honosodott meg a gyermek diabetológia Gyulán. Ha szabad ezt mondanom, a gyermekosztályunk elismertsége ezen keresztül lett még jelentősebb, hiszen az ország egyik meghatározó gyerekdiabétesz centrumává nőttük ki magunkat. A szülők egyre inkább tapasztalják a gyermekkorban kialakuló légúti megbetegedéseket. A másik szakterületem a gyermek tüdőgyógyászat, illetve az allergológia lett. Ez azt is jelenti, hogy a megye egyedüli gyermek pulmonológiai centruma vagyunk, ahol az ambuláns háttér mellett a gyermekosztályos kivizsgálásra is lehetőség van.

 

 

– Hogyan működik majd tovább gyermek diabéteszgondozást és a pulmonológia? Gyulán marad vagy magával hozza Békéscsabára?

– Amikor a kórházvezetés felkért ennek a feladatnak az ellátására, azon is elgondolkodhattam, hogy a gyermekosztályra milyen úgynevezett szubspecialitásokat lehet áthozni. Arra törekedtem, hogy amennyire lehet, mind a két szakterületet próbáljuk meg áthozni Békéscsabára. Így a gyermek diabetológia teljes egésze átkerült a Réthy Pál kórházba, illetve a pulmonológiának az a része, amelyet én csináltam. Azokat a betegeimet, akik eddig megtiszteltek látogatásukkal, ezentúl nem Gyulán, hanem Békéscsabán várom. Már elkezdtük meghatározni azokat a napokat, amikor a diabetológiai és a pulmonológiai betegeket fogadhatjuk, természetesen az elkövetkező járványügyi helyzet függvényében.

 

– Nemzetközi kutatásokban is részt vesz, sőt, tudását folyamatosan továbbadja előadásokon, továbbképzéseken. Mi hajtja önt előre?

– A nemzetközi gyógyszervizsgálatok arra hivatottak, hogy a gyerekek életét újabb és újabb lehetőségekkel próbálják könnyíteni. Az, akinek a családjában egy gyermekkori diabéteszes családtag van, sajnos nagyon jól tudja, hogy ez huszonnégy órás elfoglaltságot, figyelmet, törődést igényel. Egy fájdalmas és jelen pillanatban élethosszig tartó megbetegedésről van szó. Minden résztvevő elhivatottan küzd azért, hogy az ebben érintett gyerekek életét megkönnyíthessük. Jelenleg is folynak olyan típusú vizsgálatok a mi centrumunkon belül is, amelyek a különböző inzulinkészítményekkel, esetleg más speciális terápiákkal tudják a gyermekek életét lehetőség szerint felhőtlenné tenni. Ez nyilván nagyon nehéz, mert magról a diabéteszről sose lehet megfeledkezni. Illetve a légúti megbetegedések között is vannak olyan esetek, ahol kifejezetten súlyos tünetekkel járó kórképről van szó. A mindennapi életet egy nehéz légzés rendkívül megkeserítheti, így olyan vizsgálatok is vannak különböző gyógyszerekkel, amelyek megkönnyíthetik a kis betegeink életét. Szerintem annál jelentősebb motiváció nem is kell egy gyerekorvos számára, hogy a gyermekek életét a lehetőség szerint legélhetőbbé és gyermekként megélhetővé tegyék

 

– Több mint egy hónapja érkezett a békéscsabai kórházba. Hogyan értékeli az eddigi időszakot?

– Az ember nyilván kétségekkel érkezik ide annak tekintetében, hogy vajon hogyan fogadják majd őt, illetve keresztül vihetők-e azok az elképzelések, amelyeket szeretne megvalósítani. Mind a szakmai, mind az emberi háttér adottnak mondható. Nagyon jó, nagyon lelkes, tapasztalt kollegákat ismertem meg itt mind az orvosok, mind pedig a nővérek oldaláról is. Úgy gondolom, hogy amit elterveztem és amit szeretnék végrehajtani, azt együtt, közösen átbeszélve igyekszünk majd szépen lassan, apránként megvalósítani. Nagyon sok elképzelésünk van arra nézve, hogy az ennek a mai, a felnőttek számára is kétséges világ bizonytalanságai hogyan ne ragadjanak át a gyerekekre. Hogyha kiszolgáltatottá válnak egy betegség kapcsán – aminek következtében ráadásul kórházi kezelésre is szorulnak – akkor az itteni fogadó környezet olyan gyógyulási légkör legyen, ami lehetőség szerint a leginkább gyermekbarát, és gyermekközpontú. Ennek a hátterét próbáljuk meg majd az elkövetkező hónapokba megteremteni, hogy amikor ténylegesen bekerül hozzánk egy gyermek és a vele érkező szülő, akkor innen gyógyultan és kellemes élményekkel tudjanak majd hazatérni.

 

– Ennek kapcsán a gyermekosztály arculatát is megváltozik. Milyen változtatásokra készülnek pontosan?

– Ennek a motorja egy nyertes pályázat volt, amelyet a magyarországi gyermek diabétesz centrumok számára írtak ki.  Ebből egy jelentős támogatáshoz jutottunk. A diabétesz centrum gyermekosztályra kerülésével, ahol adottak azok a feltételek, amelyeket eszközök szempontjából kértük, lehetőségünk lesz a gyerekosztály arculatára is fordítani. A gyermekosztály szintjén szeretnénk két olyan meghatározó helyet, egy rendelőt, és egy oktatószobát kialakítani, amelyek teljes egészében egy mesevilágot reprezentálnak majd a váróval közösen. Egy sószobát is megpróbálunk kialakítani, hogy miközben esetleg a gyerekek várakoznak, a rajzolás, a játék a megfelelő légkörben történhessen. Amennyiben ez elnyeri majd a betegeink, illetve a szülők tetszését, akkor ugyanezt a vonulatot szeretnénk bevinni a gyerekosztályra is. Egy nagyon jó elrendezésű gyerekosztályról van szó, egy gyerekközpontú környezetet szeretnénk majd itt is kialakítani. Amennyiben lesznek majd támogatóink, akkor az általuk felajánlott dolgokat is biztosan hasznosítjuk majd. Gondoltunk arra is, hogy ezeket a kórtermeket esetleg örökbeadatjuk, tehát azon személyeket, akik valamilyen módon segítettek bennünket, megtiszteljük majd azzal, hogy illető, csoport vagy egy adott cég nevét feltüntetjük a különböző kórtermeken. Sok elképzelésünk van arra, hogyan tudnánk mindezt gyerekbirodalommá alakítani.

 

– Emléktáblát is készítenek a gyermekosztály korábbi vezetőinek a tiszteletére. 

– Igen, a táblát elkészítettük azoknak azoknak az orvosoknak a felsorolásával, akik áldozatos munkájukkal a kezdetektől egyengették a Réthy Pál kórház gyermekosztályának a sorsát. Mindannyian jelentőset teljesítményt nyújtottak a gyermekegészségügy szempontjából. Az ötödik emeleti gyerekosztályunkra belépőket egy szép nagy tábla fogadja majd, ezzel tisztelgünk az elődeink előtt.

 

– Említette, hogy rengeteg ötlettel érkezett ide Békéscsabára. Milyen további tervei vannak a távolabbi időszakra nézve?

– Az elsődlegesek a szakmai terveim. Szeretnénk a gyermek diabétesz centrumot ugyanúgy megtartani, mint ahogy eddig is volt. Ehhez beiskolázást szeretnénk, hogyha lehetséges lesz. A jelenlegi nővéreim közül többen is készségesen vállalták ennek a képzésnek a súlyát. A tüdőgyógyászati vonatkozásban is szeretnénk szakasszisztensi képzést indítani, ezeket az oldalakat mindenféleképpen nagyon szeretném megerősíteni. Természetes az is, hogy ezeknek a betegségeknek lesz olyan állapota, amelyek kórházi kezelést, gyógyítást igényelnek. Ezek egy részének akár fokozottabb ellátást is biztosítanunk kell. Ennek megfelelően a kórtermeken belül ki fogunk alakítani egy úgynevezett szubintenzív kórtermet is, ahová azokat a gyerekeket kell felvennünk, akiknek az állapota ezt megköveteli.A munkálatatok a következő hetekben már meg is indulnak. A szakmai programokat a későbbiekben az itt dolgozó nővérek számára is megpróbálom majd elindítani. A gyermekdiabetológiai alapképzés, amíg ezt a jelenlegi helyzet megengedte, heti egy-egy alkalommal már zajlott.

 

FEL