Dr. Csicsely Ilona: Fel kell mérni a csabai bérlakás-állomány állapotát

2021. március 18. 16:14 | Mikóczy Erika

Dr. Csicsely Ilonával, a békéscsabai közgyűlés képviselőjével, a családügyi és népjóléti bizottság elnökével a 7.Tv Aktuális című műsorában a bizottság munkájáról és terveiről beszélgetett Csiffáry Zsuzsanna műsorvezető.

 

– Milyen főbb feladatokat láttak el az előző évben?

– Bizottságunk hatáskörébe tartoznak azok az ügyek, amelyek Békéscsabán a lakhatással, a szociális ellátással, az egészségügyi alapellátással és az egészségügyi ellátással kapcsolatosak. A lakáskérelmek elbírálásától kezdve a háziorvosi praxisjog átadásának előkészítésén át az orvosi rendelők felújításáig vagy a szociális intézményekig igen széles a hatáskör.

 

– Milyen tapasztalatokat szereztek az elmúlt időszakban, amelyeket esetleg a továbbiakban is tudnak hasznosítani?

– Mint mindenki más, mi is megtapasztaltuk, milyen az online módon működni, dolgozni, ügyet intézni – a bizottság munkája is áttevődött a digitális térbe. Az előterjesztéseket minden bizottsági tag megkapja, és lehetősége van arra, hogy észrevételeit elektronikus úton megtegye. Tavaly mindössze három bizottsági ülésünk volt, ahol személyesen vettek részt a tagok, egyébként digitálisan tartottuk a kapcsolatot.

 

– Milyen főbb terveik vannak erre az évre nézve?

– Nagyon fontos lenne a lakásrendelet módosítása. Ebben a helyzetben nem készülünk teljesen új rendelet elkészítésére, de a módosítások feltétlenül szükségesek. Az egészségügy területén tovább folytatódik az önkormányzati épületben lévő orvosi rendelők felújítása, korszerűsítése, Gerlán ez jelenleg is folyamatban van. Szeretnénk továbbá, ha az energetikai korszerűsítés az önkormányzati bérlakásokra is kiterjedne.

 

 

– Több rászoruló fordult önökhöz az elmúlt időszakban?

– A szociális bérlakások iránt nagyon nagy az igény, valamint a szociális segélyek iránt is. Tudom, hogy sokaknak nehezebb így, de a járványhelyzet miatt arra kérem az ügyfeleket, hogy ezekben az esetekben is elsősorban az elektronikus kommunikációt válasszák. Ha ez az idősebb embereknek nehézséget okoz, akkor postai úton keressék meg a szociális osztályt.

 

– Szarvas Péter polgármester nemrégiben aláírta a lakáskoncepciót. Mik a további teendők ezen a téren?

– Ezzel kapcsolatban rendkívüli bizottsági ülést hívtam össze, és nemcsak a mi bizottságunk, hanem minden bizottság megtárgyalta az anyagot, csak ezután a veszélyhelyzet miatt a közgyűlés már nem tudta elfogadni. Polgármester úr megfontolás után most aláírta, ezután pedig szeretnénk a lakásrendeletet módosítani. A koncepció több feladatot határozott meg. Például azt, hogy fel kellene mérni pontosan a bérlakás-állomány állagát azért, hogy előre lehessen tervezni a későbbiekben a felújításokat. Jelenleg 15 millió forint van a költségvetésben erre, ami kevés, csak a váratlan helyzetek fedezésére elég. Ha ismerjük a lakások műszaki állapotát, akkor lehet tervezni. Ahogy említettem, fontos lenne az energetikai korszerűsítés is. A lakáskoncepcióban szerepel az is, hogy át kell vizsgálni az időskorúak bentlakásos intézményeiben történő elhelyezés bővítésének a lehetőségét, mert hosszú a várólista. Feladatunk, hogy felmérjük a lakásállományt, és ha vannak olyan ingatlanok, amelyeket már nem célszerű felújítani, akkor azokat célszerű értékesíteni, és a befolyt vételárból újabb, modernebb ingatlant vásárolni, vagy pedig korszerűsíteni. Szükségesnek látjuk a lakásállomány bővítését bármilyen szinten. Tartalmazza például ez a koncepció azt is, hogy felül kell vizsgálni a bérlőkijelölési jogú lakásoknál azokat az intézményeket, sportszervezeteket, cégeket, akiknek bérlőkijelölési joguk van, hogy a továbbiakban mennyi bérlakással számolnak, így lehet tervezni.

 

– Milyen egyéb szociális feladataik vannak?

– Az előző évben a NIF Zrt. által felajánlott, 65,2 köbméter faanyagot kapott ingyenesen az önkormányzat, és ezt arra használta, hogy a rászorulókon segítsen tűzifával. A háziorvosokat pályázatokkal, egyéb támogatásokkal igyekszik segíteni az önkormányzat azért, hogy Békéscsaba lakosainak egészségügyi ellátása maximálisan biztosítva legyen. Pályázunk azokra a lehetőségekre is, amelyek során erőforrást kaphatunk az önkormányzati tulajdonban lévő orvosi rendelők felújítására így a már említett gerlai orvosi rendelőn kívül a Bartók Béla úti orvosi rendelőt is szeretnénk felújítani.

További programok »

Itthon

Hőség - A jövő héten 40 fok közeli meleg is lehet

A következő napokban tovább erősödik a kánikula, többfelé 40 fok közeli csúcsértékeket is mérhetnek. A hétvégére mérséklődik néhány fokkal a meleg. Ezzel együtt egész héten sok lesz a napsütés, csak helyenként lehetnek záporok, zivatarok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.
17:06
FEL