Drágul a közétkeztetés októbertől Békéscsabán

2022. szeptember 23. 17:15 | Vincze Attila

30 százalékkal emelkednek a térítési díjak a közétkeztetésben Békéscsabán, erről is döntött a városi közgyűlés csütörtökön. A lépésre a nyersanyag- és energiaárak drasztikus emelkedése miatt van szükség. A változástól az önkormányzat a menzai ételek mennyiségében és minőségében is előrelépést vár, habár a közétkeztetést ellátó cég eddig is a kormányrendeletnek megfelelően szolgáltatott.

Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere még szeptember közepén osztotta meg közösségi oldalán, hogy összeült az a közétkeztetési tanács, amely a csabai menzákkal kapcsolatos észrevételeket hivatott megtárgyalni. A szeptemberi évkezdést követően ugyanis számos panasz érkezett a szülőktől, pedagógusoktól, tanulóktól amiatt, hogy gond van a menzai ételek mennyiségével és minőségével. Az ülés mihamarabbi összehívását Paláncz György tanácsnok kezdeményezte, aki a találkozót egy nagyon konstruktív megbeszélésnek nevezte. Mint mondta, az ülésen a menzai szolgáltatást végző cég vezetője és munkatársai mellett az óvodák, általános iskolák, középiskolák, a diákság képviselői, valamint önkormányzati vezetők is részt vettek.

– Ez egy hasznos megbeszélés volt, hiszen itt el tudták mondani a menzás ételt naponta fogyasztók, hogy milyen problémák vannak vele. Nagyon sok ilyen jellegű megnyilvánulás volt a közösségi oldalakon, de most csokorba szedve és tényleg azoktól hallhatták az étkeztetést végző cég képviselői, akik valóban érintettek – ismertette a tanácsnok.

A gyermekélelmezés biztosítása városi feladat, melynek ellenőrzését Békéscsaba polgármestere a szolgáltatóváltást követően még komolyabban veszi. Szarvas Péter szerdán néhány héten belül sokadjára látogatta meg a város valamelyik menzáját. "A gyermekeket megilleti a megfelelő étel" - írja közösségi oldalán megosztott posztjában a polgármester, aki eddig alapvetően elégedett volt az ételekkel, de továbbra is azt kéri a szolgáltatótól, hogy a menük összeállításánál figyeljen oda a változatosságra és a minőségre egyaránt.

– Az önkormányzat a közétkeztetési tanáccsal és a folyamatos felügyelettel ellenőrizni tudja a szolgáltató működését, így az ételek mennyiségét és minőségét is. Az csak egy szelete ennek, hogy én magam is azért igyekszem minden héten legalább egyszer szúrópróbaszerűen elmenni és megkóstolni az ételt, de vannak olyan munkatársaim, akiknek ezt kötelezővé tettem, hogy egy kóstoló mennyiséget lényegében minden nap fogyasszanak el – hangsúlyozta.

A szolgáltató, Pannon Menza Kft. szerint a problémák forrása sok esetben a közétkeztetés alulfinanszírozottsága, Békéscsabán pl. már két éve nem változtak a menzai árak. A cég ezért azt kérte a csütörtöki közgyűlésen az önkormányzattól, hogy emeljék meg 30 százalékkal a térítési díjakat, ugyanis a szerződésben szereplő árakhoz képest a nyersanyagok ára jelentősen nőtt azóta, de ugyanekkora emelésre lenne szükség a rezsiárak emelkedése miatt is. Az előterjesztés vitájában több képviselő vonta kérdőre a Pannon Menza ügyvezetőjét.

– Milyen minőségbiztosítási rendszer van a cégnél, hogy fordulhat elő az, hogy egy óvoda visszaküldi az ételt, mert avas a mákos tésztában a mák? Miért nem stimmel az étlapon szereplő étellel, vagyis egészen más kaja jön, mint ami az étlapon van? – kérdezte a közgyűlésen Dancsó Tibor, a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője.

 

Demeter László, a Pannon Menza Kft. ügyvezetője is felszólalt a csütörtöki közgyűlésen. Fotó: behir.hu

 

A cég ügyvezetője az ülésen kiemelte, hogy az elmúlt hetekben méltánytalan támadásokat és jogos észrevételeket is kaptak. Demeter László elmondta, hogy kizárólag a vonatkozó kormányrendeleteknek megfelelően szolgáltatnak. Mint fogalmazott, volt olyan reklamáció, amely esetében szállítólevéllel alátámasztva tudják bizonyítani, hogy a mennyiséget kiküldték az óvodának, de a gyerekekhez nem jutott el az étel.

– Múlt héten volt egy rendkívüli hatósági ellenőrzés, ahol mind labor-, mind érzékszervi mintát vettek háromféle ételből, végül mind a háromnak átlagon felüli eredménye lett, ezt is átadtam a megfelelő képviselőnek, aki ezzel kapcsolatban feltette a kérdést – emlékeztetett. 

A grémium a meghallgatásokat követően az előterjesztést elfogadta, így október elsejétől már többet kell fizetni a szolgáltatásért. Cserébe a cég ügyvezetője azt ígérte, hogy lehetőség lesz a repetázásra, az étlapon lesz rántott hús, megjelenik a desszert és a túró rudi, és déli gyümölcs is az étlapra kerül. Ezenfelül heti kétszer poharas ital terméket, háromszor kimért italt biztosítanak a gyerekeknek.

További programok »

FEL