Drágulnak a városi közszolgáltatások Békéscsabán

2022. szeptember 30. 19:05 | Vincze Attila

Az elmúlt években a lakosságot terhelő díjak jelentős részét átvállalta az önkormányzat, azonban az orosz-ukrán háború okozta magas infláció és energiaárrobbanás arra kényszerítette a városvezetést, hogy bizonyos közszolgáltatások térítési díját megemelje, illetve szükség van a helyi adók növelésére is – tájékoztatott pénteken Békéscsaba jegyzője.

Bacsa Vendel kiemelte, hogy a szeptember 22-i közgyűlésen számos olyan döntés született, ami azt a helyzetet kívánja kezelni, hogy az önkormányzat gazdálkodása biztonságosan fenntartható legyen, ehhez pedig szükségesek a különféle közszolgáltatások térítési díjainak emelése.

Mint ismert, július elsejével a békéscsabai közétkeztetési feladatokat egy külső szolgáltató végzi, ahhoz pedig, hogy a cég a megnövekedett költségek miatt be tudja tartani a megfelelő minőségi és mennyiségi követelményeket, 30 százalékos térítési díj emelés vált szükségessé. A korábbi normaösszegekkel ugyanis ez már nem volt lehetséges, így az áremelkedés elkerülhetetlenné vált. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy október elsejétől például a bölcsődék esetében napi 448 Forint+Áfa, az óvodáknál 476 Forint+Áfa, míg az általános iskolákban 618 Forint+Áfa összegre változik a napi étkezés díja. Vélhetően a rezsiárak emelkedése miatt az önkormányzat többet fizet majd a szolgáltatásért, de ez a lakosságot nem érinti.

Az áremelkedések nem kerülik el a köztemetkezést érintő díjakat sem. A sírhely díja 28 százalékkal, 31 750 forintra nő, egy urnafülke 15 240 forint, míg a sírásás díja 20 százalékkal emelkedik, de a ravatalhasználat összege is drágul.

Az állati hulladékok ártalmatlanításához szükséges lakossági hozzájárulás díja szintén több lett, mint eddig, magánszemélyeknek ezentúl bruttó 41 forinttal kell számolni kilogrammonként, a vállalkozásoknak pedig ugyanez 76 forint, a kiszállási díj pedig egységesen 650 forintra változott.

A közterület használati díjak változásairól szólva Bacsa Vendel elmondta, hogy összességében 30-35 százalékkal emelkednek az árak. A belvárosi anyagtárolás például 380 forintra változik négyzetméterenként havonta, az egyes övezetbe 250 forint, a kettes 200, a hármas 100, míg a négyes esetében 80 forint díjat számolnak fel. Az üzemképtelen járművek közterületen történő tárolása is drágul, ami havonta a húszezer forintot is elérheti. A vendéglátóegységek közterület-használati díja októbertől a belvárosban ezer forintra emelkedik, az italautomaták elhelyezése pedig 12500 forint/négyzetméterre drágul havonta.

 

Bacsa Vendel, Békéscsaba jegyzője tájékoztatta a sajtót a különböző térítési díjak emelkedéséről. Fotó: behir.hu

 

A város jegyzője kitért a parkolási díjak változásaira is. Eszerint október elsejétől egy óra várakozás 320, illetve 360 forintra emelkedik, attól függően, hogy normál vagy kiemelt övezetben történik a parkolás. Azoknak, akik parkolási övezetben laknak, az első autó parkolása továbbra is ingyenes marad, a második gépjármű viszont egységesen 10 ezer forintba kerül ezentúl. A lakossági havi bérlet egységesen 11 ezer forint összegre emelkedik. A belvárosi parkolóházban 400 forintért lehet majd egy órára letenni az autót, míg az ottani havi bérlet ára 20 ezer forintra nő. A zöld rendszámú autók ingyenes parkolása január elsejétől megszűnik. A város továbbá kivezeti a 33 százalékos mérséklésű lakossági, illetve közületi havi bérleteket is. Novembertől változnak a helyi tömegközlekedési díjak is: a menetjegyek ára 360 forintra nő, a felnőtt egyvonalas havi bérlet 5600 lesz, míg az összvonalas havi bérlet 8000 forintra emelkedik. A tanulók és nyugdíjasok bérlete 2200 forintba kerül majd.

Változnak a házasságkötéshez vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítéséhez kapcsolódó költségek is. A közgyűlés itt két időszakot alakított ki, az egyik a májustól októberig tartó nyári, illetve egy novembertől áprilisig tartó téli periódus. Utóbbi időszakban a házasságkötések tömbösítve lesznek, vagyis egy hónapban egy vagy két hétvégén lehet időpontot foglalni. A dísztermi házasságkötés 35 ezer forint, a hivatal udvarán tartott esküvő 50 ezer forint, míg a kihelyezett házasságkötés díja 120 ezer forintra változik.

Adóemelési döntéseket is hozott a képviselőtestület, melyek csak január elsejétől lépnek majd hatályba. Egyrészről emelkedik a vállalkozásokat érintő építményadó, illetve az idegenforgalmi adó jövő évtől 400 forint lesz – jegyezte meg Bacsa Vendel.

Az egyes önkormányzati rendeletek részletes módosításai október elsejétől megtekinthetőek a város honlapján, a bekescsaba.hu oldalon.

 

További programok »

FEL