Jöhetnek a second hand esküvők

2023. február 24. 07:31 | behir

(Cikk hétvégére!) A pandémia után valósággal megszaporodtak a házasságkötések, ez a trend azonban 2023-ban visszaesni látszik az amerikai Zola esküvőszervező vállalat jelzése szerint. Magyarországon a különböző családtámogatásoknak is köszönhetően továbbra is magas a házasságkötések száma, a magas árak miatt sokan spórolnának az esküvő költségein.

Az Egyesült Államokban tavaly kirobbanó volt az esküvők számának fellendülése, azonban ez a trend csillapodni fog az idei évben. Ám hiába lesz kevesebb esküvő, mint tavaly, a költségek tovább emelkednek a magas infláció miatt. Egy amerikai esküvőszervező cég szerint a tengerentúlon 2022-ben 28 ezer dollárba került egy esküvő, idén viszont már 29 ezer dollár, vagyis mintegy 10 millió forint lesz az átlagos ár – számol be a Világgazdaság, aki a Ceremóniamester Szövetség elnökét, Tóth Mihályt kérdezték a jelenségről.

A szakember elmondta, hogy Magyarországon több mint 70 ezer pár lépett frigyre 2022-ben, melyeknek kétharmadából lett esküvő. A szakember elmondta, hogy az USA-ban nincsen CSOK, így ott nem meglepő, hogy a pandémia utáni esküvőboom végével kevesebb lesz a házasságkötés, de Magyarországon továbbra is magas lesz a ceremóniák száma az állami támogatások miatt. Ezzel együtt az esküvők Magyarországon is drágábbak lesznek az infláció okán, ez a hatás megegyezik azzal, amit a tengerentúlon lehet látni. Tóth Mihály szerint 2023-ban a legfontosabb trend a hazai esküvőpiacon az lesz, hogy a ceremóniák száma a tavalyi szinthez hasonló marad, viszont a költségek növekedése miatt ezek kisebb esküvők lesznek.

Az Zola kommunikációs igazgatója, Emily Forrest elmondta, hogy tavaly több mint 2,6 milió esküvő volt az USA-ban. Szerinte ez a szám drasztikusan csökkenni fog 2023-ban. Ez elsősorban az egyre drágább ceremóniák miatt van, ami elindította az országban a second hand (újrahasznosított) esküvők terjedését. Sok házaspár amit csak lehet, azt használtan szerzi be az esküvőjére, és sok hagyományos ceremóniaelemet is elhagynak, hogy csökkentsék a költségeket. Emellett a korábban nem túl népszerű, hétköznap reggeli ünnepségek is előtérbe kerülnek.

További programok »

FEL