Rendkívül magasak lettek a temetési költségek

2023. január 15. 09:33 | behir.hu

Egyre többen választják a hamvasztást a koporsós temetéssel szemben, előbbi ugyanis immár átlagosan százezer forinttal olcsóbb.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss inflációs adatai szerint egy koporsós temetés átlagára megközelítette a 350 ezer forintot: 348 310 forint volt az átlagár decemberben. Ez az összeg egy évvel ezelőtt még 299 430 forint volt, 2018 januárjában pedig 214 ezer forint, azaz alig egy év alatt 49 ezer forinttal, azaz 16 százalékkal, öt év alatt pedig 134 ezer forinttal nőtt, ez több mint 60 százalékos emelkedés.

A KSH adatai szerint a hamvasztásos temetések lényegesen olcsóbbak. A hamvasztás mindig is kevesebbe került, de mostanra jelentősen szétnyílt az olló a kétféle szertartás ára között. A legfrissebb adatok szerint egy hamvasztásos temetés 248 ezer forintba kerül mindennel együtt, ez százezerrel olcsóbb, mint a koporsós. Egy éve, 2021 decemberében 215 ezer forint volt, vagyis 15 százalékkal emelkedtek a költségek. Az öt évvel ezelőtti árakkal összehasonlítva a hamvasztás mintegy 58 százalékkal drágult, azaz mindkét esetben csak egy kicsivel kevesebbel, mint a koporsós. Nem csoda, hogy a nagyobb városokban ötből négy temetés már hamvasztással történik.  

– A fa piaci árának emelkedése és az ágazatban dolgozók béremelkedése is beleszámít. Ráadásul a szakmában dolgozók komoly utánpótlási gondokkal küzdenek, így még inkább próbálják fizetésemelésekkel megtartani a dolgozókat – nyilatkozott Palkovics Katalin, a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesületének elnöke.  

Emellett az árakat az energiaköltségek emelkedése, az üzemanyag és a gáz ellenértékének változása egyaránt felfelé pozícionálta.

Forrás: Világgazdaság

További programok »

FEL