Külföldi kézben lévő áruházlánc magyar dinnyével akciózna

2023. július 23. 08:27 | Csiffáry Zsuzsanna

A hazai dinnyeszezon elején letörné az árakat az egyik külföldi tulajdonú üzletlánc. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete, illetve a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint elfogadhatatlan a diszkontlánc lépése – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján. A témában Göcző Mátyással a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke nyilatkozott.

Biztatóan indult az idei dinnyeszezon, bár a betakarítás már egy hete megkezdődött, nagyobb mennyiségben még csak a napokban kerülhet piacra a magyar dinnye. A hűvös éjszakák az utóbbi napokban lassították a dinnyék érését, július közepétől azonban a belföldi piac teljes ellátása biztosított lesz, a vásárlók bőséges és kiváló minőségű kínálatra számíthatnak. A szezon a meleg időjárásnak köszönhetően nagy kereslet és a termelés költségeit fedező árszínvonal mellett indult el – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hivatalos honlapján. 

A nyár slágertermékének ugyanakkor úgy tűnik, hogy egyes áruházláncok sem tudnak ellenállni, a görögdinnye ugyanis az a termék, amellyel a nyári időszakban be tudják csalogatni a vásárlókat. Sajnos az elmúlt években többször is akadt példa arra, hogy egy-egy áruházlánc indokolatlanul alacsony árakat hirdetett, ezzel alaposan megnehezítve a termelők dolgát. Az átgondolatlan akciók ugyanis gyakran évekre visszavethetik a hazai görögdinnye-termelést. 

Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke kiemelte, hogy a termelőknek sok munkájuk van abban, hogy a gyümölcs az asztalig eljusson. 

A szezon nagyon jól indult, minden rendben volt növényekkel, bátran kimondhatom, hogy jó minőségű a magyar termés, illetve néhány napja szedték a termelők a szabadföldi fólia alagutas termesztésből származó görögdinnyét. Július tizenkettedike körül az egyik üzletlánc, olyan akcióval indított, amely a termelők szemszögéből azt jelentette, hogy tőlük 60-80 forinttal vették olcsóbban a görögdinnyét, mint ami akkor reális lett volna. Ésszerűtlen volt ez, mert semmi nem indokolta, hiszen keresleti piac van, és nem nyomaszt a görög, nem nyomaszt az olasz import áru és itt van egy jó minőségű magyar görögdinnye, amiből a termelők pénzt tudnának csinálni, ráadásul ez teljesen a szezon eleje nyomatékosította – Göcző Mátyás. 

Hozzátette: gondolni kell azokra a termelőkre is, akik július végére, augusztus elejére időzítenek árut. Mi lesz velük, ha túlzottan idő előtt megtörik az árakat? Sajnos a termelőknek a bolt áraihoz kell igazodniuk. A bolt meghatározza a piac többi résztvevőjének a helyzetét. 

Kiemelte, hogy szükségét érezték egy sajtóközlemény kiadásának, amelyben egyértelmű felháborodásukat fejezik ki a szervezetek az idegen kézben lévő áruházlánc döntésével szemben. 

– Egyszerűen mi ezzel nem értünk egyet. Sem a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, sem a Magya Dinnyetermelők Egyesülete, sem a FruitVeb  –  fogalmazott a szervezet elnöke.

 

További programok »

FEL