Díjazott népművészeti alkotásokból nyílt kiállítás a könyvtárban

2021. november 6. 08:15 | Vári Bianka

Péntek délután tartották a XIV. Vándorlegény Országos Gyermek- és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat díjátadóval egybekötött kiállítás-megnyitóját. A megmérettetésre 12 alkotóközösségtől és 19 egyéni alkotótól összesen 268 pályamunkát rangsorolt a szakmai zsűri.

Huszonnyolc évvel ez előtt indult, és eddig megszakítás nélkül, folyamatosan megszervezték a Vándorlegény pályázatot. Idén immár tizennegyedik alkalommal mérettethették meg magukat az ifjú népművészek. A pályázatra általános- és középiskolások, valamint 35 évnél nem idősebb fiatalok küldhették be alkotásaikat. 

– Végtelenül büszke vagyok, hogy végül sikerült egy rendkívül nívós anyagot zsűriztetni, és ebből egy remek kiállítást megvalósítani. Köszönetet mondok a gyermekeknek és a fiataloknak, hogy ezt a kultúrát megszerették, és ebből nagyon szép tárgyakat hoztak létre - fogalmazott a megnyitón Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke.

 

fotó: Vári Bianka (behir.hu)

 

A kiállítást Szegedi Balázs, a megyei önkormányzat alelnöke nyitotta meg. Köszöntő beszédében a népművészet értékét méltatta.

– Közösséget csak érték alapon lehet szervezni. Sokféle közösség létezik: online, szakmai csoportok, de az igazi közösségek érték alapon kell, hogy álljanak, és a néphagyományok, népművészetek pedig az egyik legnagyobb szelete ennek, és talán a legértékesebb is, amelyet őseinktől kaptunk - mondta az alelnök.

A gyermek- és az ifjúsági pályázatra is sokféle műfajban érkeztek pályamunkák a XIV. Vándorlegény Országos pályázatra - erről már az egyesület elnökségi tagja, Kocsis Klára beszélt. Szőttesek, fából készült játékok és alkotások, hímzett munkák, szőttesek, kerámiák, bőrből készült táskák és kiegészítők, valamint népi ihletésű ruhák és ékszerek is megtalálhatóak a kiállított darabok között.

 

fotó: Vári Bianka (behir.hu)

 

A szervezők a gyermekek számára az esemény végén népi kézműves játszóházzal is kedveskedtek, ahol gyöngyöt fűzhettek, bőr karkötőket, és réz medálokat készíthettek. A pályázat alkotásaiból nyílt kiállítás Békéscsabán november 5-19-ig látható a Békés Megyei Könyvtárban. Ezt követően Sepsiszentgyörgyre viszik a szervezők, ahol november 26. és december 23. között tekinthetik meg az érdeklődők.

A pályázatra Magyarországról, és a határon túlról is érkeztek alkotások. A szervezők most a Dél-Alföldi régió, valamint a Vajdaság alkotóit díjazták.

 

Galéria

Díjazottak:

Egyéni pályázók:

Bárány Levente - Kecskemét

Budavári Luca - Ballószög

Ignácz Lili - Csátalja

Kapás Noémi - Tiszaalpár

Némedi-Varga Máté és Némedi-Varga Rita - Városföld

Schriffert Zille - Gyula

Zolnai Réka - Mezőberény

Csonki Noémi és Frankó Tamás - Békéscsaba

Mihalecz Mónika - Békéscsaba

Moka Tünde - Békéscsaba

Tóth Árpád - Zenta

Koós Dezső

Csoportos pályázók:

NIKOLA TESLA Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Deszki Tagintézménye, Szent Száva Csoport - Deszk

Szokolay Sándor Alapfokú Művészeti Iskola, "Békési Képzősők" - Békés

Gyermek Hímző Szakkör - Mezőkovácsháza

Dr. Illyés Sándor Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény - Békés

 

 

További programok »

Kultúra

Egyedi kiállítás nyílt Gyulán

Az "Irgalmas nővérek" című kiállítás a Nobilitas Anno Alapítvány ötlete nyomán jött létre. Az alapítvány egyik célja, hogy Gyula város helytörténetét, történelmi múltját, illetve nevezetes személyeit ismertesse meg a lakossággal.
2022. december 1. 19:19
FEL