Népi szakkörök évadzáró kiállítását és mesterségvizsgáját tartották a Téglában

2024. május 25. 15:22 | Csiffáry Zsuzsanna

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület vezetősége a Tégla Népművészeti Alkotóházban szervezte meg a népi szakkörök évadzáró kiállításának megnyitóját. A szombat délelőtt azonban nemcsak a tárlatról szólt, hiszen öt mesterségből is vizsgáztak hallgatók az intézményben.

A Tégla Népművészeti Alkotóházban működő népi kézműves szakkörök bemutathatták tudásuk legjavát az évadzáró kiállítás megnyitóján. A tárlaton a bútorfestő, csipkeverő, fazekas, hímző, nemezelő, gyöngyfűző, mézeskalács-készítő, rézműves és szövő szakkörök alkotóinak munkái tanúskodtak a mesterségeket űzők képzettségi fokáról.

A rendezvényen Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke köszöntött minden megjelentet, majd az eseményt Farkasné Jeszenszky Anita népi iparművész, a gyöngyfűző szakkör vezetője nyitotta meg.

 

Kép: Behir.hu

 

Az egyesület elnöke kitért a mesterségek népszerűségére, és szerinte az utóbbi években egyre több férfi csatlakozik a szakmai képzéseikre. Mint mondta, a növekvő tendencia ellenére azonban még mindig a hölgyek vannak többségben ezen a területen.

Miután lezárult a kiállítás megnyitója, a megjelent társaság kétfelé szakadt. Az egyik része megtekintette a Tégla galériában, illetve a közösségi térben látható munkákat, a többiek pedig megkezdték mesterségbeli vizsgájukat. A végzősök tételeket húztak, majd a vizsgáztatók értékelték a szakdolgozataikat, illetve vizsgamunkájukat. A kezdést követően betértünk egy terembe, ahol éppen egy ilyen vizsga zajlott. Mint kiderült, itt a viseletkészítők mutatták be tudásukat a határozott szakmai ítészeknek. 

 

Kép: Behir.hu

 

Veszprémi Katalin viseletkészítő, a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Tanácsadó Testület elnöke megerősítette Pál Mikósné azon gondolatát, miszerint a szakmában javarészt hölgyek vettek részt az elmúlt időszakban. Ám hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy a férfiaknak ne lenne helyük a szakmában. Kitért olyan mesterségekre is, melyeket kezdetben férfiak végeztek, ugyanakkor ezekre nagy szükség van a divatban.

A népi szakkörök évadzáró kiállítását június 20-ig tekinthetik meg az érdeklődők az intézmény nyitvatartási idejében. 

 

Galéria

További programok »

Kultúra

Könyvet írt az egykori csabai judoedző – portré a szerzőről

Kapáslövés címmel jelent meg a közelmúltban a debreceni születésű, békéscsabai érintettségű, ám évek óta Szentendrén élő Balogh Zoltán könyve. A korábban eredményes judózó, később sikeres edző Békéscsabán töltötte sorállományú szolgálatát: versenyzőként és edzőként is. Azt követően még két évet ráhúzott; és mint tréner csodálatos csabai cselgáncsosokat nevelt ki.
15:15
FEL