Reneszánszát éli a népi kultúra

2021. július 7. 11:15 | Such Tamás

Miért ilyen hosszú az idei népművészeti tábor? Miért jelentkeztek ilyen sokan? Melyik korosztályt érdekli? Ezekről, s további hasonló kérdésekről Pál Miklósnéval, vagy ahogy mindenki ismeri, Ancival, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnökével és Kocsis Klára vezetőségi taggal beszélgettem.

Messziről indultunk…

„Amikor az 1948-as választásokon a kommunisták győztek, akkor egészen más kultúrpolitikát erőltettek hazánkra; a mintát keletről vették át – meséli Pálné Anci. – Többek között a táncosok sem az eredeti néptáncot járták, noha hasonlított rá a koreográfiájában. Igazából a legidősebb balassisok sosem táncoltak eredeti táncanyagot.”

A ’60-as évek második felében már megszilárdult a rendszer – fűzi hozzá –, néhányan feltették a kérdést: „Mi lenne, ha előszednénk valamit a mi sajátos kultúránkból?”

 

Pál Miklósné Anci a mézeskalácsosok közt – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Épp vásárfiának való díszes mézeskalácsokat készítettek – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

„Ekkoriban kezdődött a táncházmozgalom – folytatja Anci –, ekkor indult a Röpülj páva! népzenei tehetségkutató a televízióban (ez a Fölszállott a páva elődje volt), ekkor már nem magyar nótákat, hanem népdalokat énekeltek. Ugyanennek a folyamatnak volt a kísérője a kézművesek előretörése is, amikor előkerültek a különböző textilek.”

Elmondja, amíg a néptánc már a gyűjtés kezdetekor nagyon keményen benne pulzált az emberek vérében, addig a kézművességnek nagyon kevés írott anyaga volt.

„Szerencsére az utóbbi évtizedben már teljesen letisztult ez a kultúra, rengeteg gyűjtőmunka áll mögötte – jegyzi meg. – Ráadásul manapság azt érzékeljük, hogy nagyon sokan fordulnak a kreativitás felé, és térnek vissza a népművészethez.”

Anci példaként megemlíti, hogy ez év januárja óta 37 tanfolyamra jelentkeztek nagy számban az érdeklődők. Érdekesség, hogy a jelentkezők döntő többsége 40-50 év közötti értelmiségi hölgy. Továbbá az idei nyári táborban egy hónap alatt 380-an fordulnak meg, s a statisztika itt is hasonló: 84 százalékuk (!) nő, igaz közülük 54 százalék 40 éven aluli.

 

Pál Miklósné Anci és Kocsi Klári – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Kocsi Klárival – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

„A népi kultúra egyfajta reneszánszát éli – fűzi mindehhez Kocsis Klára –, azon belül a népi kézművesség egy olyan plusz töltetet ad az emberek számára, hogyha egyszer megérinti őket, akkor nagyon szívesen kipróbálják. Tényleg azt tapasztaljuk, hogy bármilyen csoportot, képzést, szakkört hirdetünk, mindig sokan vannak olyanok, akik szívesen jönnek hozzánk tanulni. Mert ez egy olyan közösségi létet jelent, amit a mai modernizálódó, elmagányosodott világunkban nehéz megtalálni.”

***

A XVII. Országos Népművészeti Kiállítás Békés megyei díjazottjai:

GRÁNÁTALMA – DÍJBAN RÉSZESÜLT:

Hímzés kategória:

Dr. Illés Károlyné Népművészet Mestere, népi iparművész szakkörvezetői és alkotói munkásságáért, oktatói tevékenységéért

Zuberecz Vera népi iparművész úri hímzéseiért

 

ARANY – OKLEVÉLBEN RÉSZESÜLT:

Csipke kategória:

Lencsési Csipkeverő Klub, közösségvezető: Tóthné Kiss Szilvia népi iparművész

Ékszer kategória:

Farkasné Jeszenszky Anita népi iparművész

Fazekasság kategória:

Farkas Gábor Népművészet Ifjú Mestere, népi iparművész

Fémművesség kategória:

Békés Megyei Népművészeti Egyesület Könyvkötők és “Rézangyalok” műhelyei; közösségvezetők: Szedlják István népi iparművész és Bíró Bertold

Hímzés kategória:

Bogárné Szőke Erika népi iparművész – szakkörvezetői és alkotói munkásságáért

Kudlákné Balázs Noémi népi iparművész – szakkörvezetői és alkotói munkásságáért

Nemez kategória:

Nemezelve Műhely – Barta Csilla, Bors Franciska, Ducza Andrea

Közösségi alkotás kategória:

Békés Megyei Népművészeti Egyesület „Újraéledők” Közössége – Békési szoba hagyományok kutatásáért

 

EZÜST – OKLEVÉLBEN RÉSZESÜLT:

Csipke kategória:

Tóth Károlyné népi iparművész

Hímzés kategória:

Fekete Magdolna népi iparművész

Szálasanyag kategória:

Gergely Ramóna Népművészet Ifjú Mestere népi iparművész

Viselet kategória:

Misik Mónika és Farkasné Kun Anikó

Tompán Angyelkóné

 

BRONZ – OKLEVÉLBEN RÉSZESÜLT:

Bőrművesség kategória:

Kurtics Attila

Hímzés kategória:

Nagybánhegyesi Szlovák Hagyományőrző Egyesület Rezeda Díszítőművészeti Szakköre

Játék kategória:

„Hárman” Andrékó Pálné és közössége

Viselet kategória:

Komárné Papp Margit

Használható Hagyományok Hímző Klub Gyula, közösségvezető: Farkasné Kun Anikó

 

FOLKTREND – DÍJBAN RÉSZESÜLT:

Csipkeverő és Kézihímző Csoport Novi Sad – kalotaszegi vagdalásos technikával készült táskái, stólá; közösségvezető: Zuberecz Vera

További programok »

Itthon

Számos rendelet hatályát meghosszabbította a kormány a háború miatt

Június 1-jével lejár a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet Magyarországon, a május 26-ai Magyar Közlöny alapján azonban számos ezen időszak alatt hozott rendeletet meghosszabbít a kormány, több helyütt helyettesítve a járvány miatti veszélyhelyzetre való hivatkozást "az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása érdekében" bevezetett veszélyhelyzettel.
10:30
FEL