Digiporáma Fesztivál: 13 éve szervezik meg az országosan egyedülálló versenyt

A Lencsési Közösségi Ház immár 13. alkalommal rendezte meg a Digiporáma Fesztivált. Az országban egyedülálló megmérettetésre a nevezők 5 perces alkotásokat küldhetnek be: fotósorozatot zenei aláfestéssel vagy anélkül. A pályamunkákat szakavatott zsűri értékeli, melynek idén Dobóczky Zsolt fotóművész (Szeged), Gál Csaba, a Csaba TV főszerkesztője, valamint Zsila Sándor fotóművész (Budapest) voltak a tagjai.

 

 

Az idei első helyezett Katona Péter, a békéscsabai Márvány Fotóműhely vezetője lett “Itt van az ősz” című munkájával. Az alkotó már  évek óta készít digiporámát, így, mint mondta, nem volt kérdés, hogy részt vesz-e a pályázaton. A behir.hu kérdésére elmondta: nagyon meglepte, hogy első helyezett lett, hiszen véleménye szerint az ember nem azért vesz részt egy ilyen megmérettetésen, hogy díjat nyerjen, hanem azért, hogy másoknak örömet okozzon. Hírportálunknak a témaválasztás okairól is beszélt.

– Azért esett az őszre a választás, mert november elején egy fotós kiránduláson vettem részt Torockón. Hosszú évek óta ez volt az első olyan négy nap, amelyen igazi, szép, napsütéses, őszi idő volt. Már ott eldöntöttem, hogy ez az én évszakom – fogalmazott. Hozzátette: a legnehezebb a zene és a vers összehangolása volt számára.

Takács Péter, a Lencsési Közösségi Ház vezetője elmondta: a rendezvény ötlete először a Márvány Fotóműhely foglalkozásán vetődött fel 2005-ben. Egy évvel később meg is hirdették a pályázatot, amelyre 19 alkotó 22 munkálya érkezett be az ország számos pontjáról. Véleménye szerint sokan művelik ezt a műfajt, amely főleg a magyar fotósok körében népszerű.

A digiporáma lényege, hogy az elkészült fotókból egy fotósorozatot kell összeállítani, amelyet zenei aláfestésre vagy irodalmi műre kell komponálni. Mindez nem lehet hosszabb 5 percnél. A témák szabadon választhatóak.

 

Részlet Katona Péter nyertes pályaművéből Fotó: Ujházi György

 

Helyezések:

I. helyezett: Katona Péter

II. helyezett: Milyó Pál

III. helyezett: Csibér Bálint

Különdíj:  M. Nagy László

Megosztás:

Címke: , , ,