Diabétesz – dr. Kolozsi Anita gyermek-endokrinológussal beszélgettünk

2023. február 17. 10:57 | Mikóczy Erika

A diabétesz egyre többeket érintő betegség, nemcsak hazánkban, de Európa-szerte is. A betegségről és a Békés Megyei Központi Kórház Réthy Pál Tagkórházában működő inzulinpumpa-centrumról dr. Kolozsi Anita gyermekendokrinológus adjunktust, a békéscsabai kórház gyermekosztályának részlegvezetőjét kérdezte Vári Bianka műsorvezető a 7.Tv Aktuális című műsorában.

 

– Nem régóta van a csabai gyermekosztályon. Hol dolgozott korábban, hogyan került Békéscsabára?

Rezidensi éveimet Orosházán töltöttem, majd 2005-ben helyezkedtem el a központi kórházban, a gyermekosztályon. 2021 nyaráig dolgoztam a gyulai részlegen, ezt követően a kórház megbízásából kerültem át a békéscsabai gyermekosztály részlegére, ahol jelenleg is dolgozom.

 

– Milyenek voltak az első tapasztalatai?

Nehéz volt a döntés, a váltás, de új célokat tűztem ki magamnak. A kórház vezetésének a megbízásából 2021 november óta megvalósulhatott a régi nagy álom, hogy a gyermekendokrinológia és diabétesz fő profilú részlegét vezethetem.

 

– Kiemelt szakterülete a gyermekendokrinológia. Mivel foglalkozik egy endokrinológus, különös tekintettel a gyermekendokrinológus?

A pajzsmirigy-betegségeket emelném ki először, ami az utóbbi időben növekvő számot mutat. Emellett a növekedészavarokkal, a tápláltsági állapottal, a túlsúllyal, az anyagcsere-betegségekkel, a kalciumháztartás zavarával és a ritka betegségekkel kapcsolatban is fordulnak hozzánk a szülők tanácsokért.

 

– Hogyan kapcsolódik mindehhez a diabetológia? Hogyan dolgoznak, milyen tevékenységeket látnak el ezen a területen?

A diabetológiában a diabétesz szempontjából három fő csoporttal foglalkozunk. Az 1-es típusú diabétesszel, ami egy autoimmun betegség, és genetikai hajlam alapján alakul ki. A 2-es típusú diabétesszel, ami az életmóddal hozható összefüggésbe, inzulinrezisztencia következményeként kialakuló diabétesz. Illetve a ritka diabéteszformákkal is foglalkozunk, amelyek szintén genetikai alapon, az inzulintermelés zavarával hozhatók összefüggésbe.

 

– Az 1-es típusú cukorbetegség az hogyan ismerhető fel?

A médiának köszönhetően az utóbbi időben egyre nagyobb figyelem fordul az 1-es típusú diabétesz és tüneteinek felismerése felé. Sok szülő is tudja már, hogy a tünetei a szokatlanul megnőtt étvágy, illetve az emellett előforduló fogyás, a fokozott folyadékforgalom, a több folyadékbevitel, az éjszakai vizeletürítés, akár egy szobatiszta gyermeknél a bepisilés. Ezek a tünetek felhívhatják a figyelmet a betegségre, és mivel a szülők figyelnek erre, kevésbé súlyos állapotban kerülnek hozzánk a kis pácienseink.

 

 

– Mennyire jellemző a diabétesz a fiatal korosztályban? Jellemzően mikor alakul ez ki?

Az életkor tekintetében működik Magyarországon egy diabétesz regiszter, amely összegyűjti a gondozók adatait. Velük egyeztetve, évente körülbelül 300 új beteggel számolhatunk. A korosztályt tekintetében az 5 év alattiak számánál figyeltek meg kifejezetten betegszám-emelkedést. De akár még 16-17 éveseknél is diagnosztizálhatunk 1-es típusú diabéteszt.

 

– Ahogyan korábban említette is, ez egy autoimmun betegség. Milyen kezelés, milyen terápia létezik?

A diétára, a dietetikussal egyeztetve, szoros szénhidrátszámolás mellett ezeknek a gyermekeknek az életéhez elengedhetetlenül szükséges az inzulinkezelés. Azt mindig külső formában tudjuk bevinni, segédeszközök segítségével. Viszont az utóbbi évtizedekben hatalmas fejlődésen ment keresztül a diabetológia, és nagyon sok új terápiás lehetőség áll a rendelkezésünkre. Egyre modernebb eszközökkel tudjuk a jobb életminőséget biztosítani, és a hosszú távú szövődményektől megóvni pácienseinket.

 

– Jelentős különbség van az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség között. A 2-es típus hogyan alakulhat ki?

Európában és Magyarországon is nagyon sok gyermek, illetve felnőtt küzd túlsúllyal. Lényegében az életmód megváltozásával hozható összefüggésbe, hogy egyre fiatalabb életkorban alakul ki az úgynevezett inzulinrezisztencia. Ami azt jelenti, hogy itt az 1-es típussal ellentétben van inzulintermelés, de a sejtek annál kevésbé tudnak reagálni a megnövekedett inzulinszintre, minél előrehaladottabb a folyamat. Egy idő után már ez az inzulinrezisztencia vezet el ahhoz, hogy a sejtekbe nem tud bekerülni a cukor, és ezáltal megnő a vércukorszint.

 

– Itt milyen tünetekre legyünk figyelmesek?

Pont ez a veszélye, hogy éveken keresztül ezt, illetve ennek a tüneteit nem érzik a gyermekek. Sokszor csak a szűrések kapcsán derül fény akár egy cukorterheléssel, hogy itt már egy felborult anyagcsere-állapottal állunk szembe. Nagyon fontos, hogy akár a védőnői hálózat, akár a gyermekgyógyász alapellátásban dolgozó kollégák időben küldjék a túlsúllyal küzdő gyermekeket, hogy ki tudjuk deríteni ennek az okát, illetve időben tudjuk elkezdeni a megelőzést, és késleltetni a szövődmények kialakulását ezzel.

 

– Főként milyen okokra vezethető vissza ennek a kialakulása? Mennyire van szerepe a genetikának, és mennyire az életmódnak?

Mindhárom diabétesznél a genetika az egy meghatározó tényező, de különösen a 2-es típusú diabétesznél nagyon fontos az, hogy milyen szemléletben nevelődik a gyermek. Milyen lesz a táplálkozása, milyen lesz a rendszeres mozgás aktivitása. Ez fogja meghatározni a későbbi felnőtt életvitelét. Mert amit gyermekként már megalapoz, ezt általában folytatja serdülőkorban. Diagnosztizált túlsúlynál látjuk, hogy sokszor 80 százalékban viszik tovább a felnőttkorra. Fontos, hogy ezt már gyermekkorban próbáljuk megelőzni. Nemcsak az egészségi állapot, hanem a mentális egészség megóvása érdekében is.

 

– Az élelmiszerek nagy része sok cukrot, mesterséget összetevőt tartalmaz…

Igen, nagyon sok a mesterséges adalék az élelmiszerekben, és nagyon sok a cukor is a mai világban. Nem figyelünk arra, hogy mennyi kalóriát viszünk be, így gyakrajn sokkal több a kalóriabevitel a gyermekeknél, de a felnőtteknél is, mint amennyire szükségünk lenne. Ehhez járul hozzá az, hogy nem sportolunk, nem végzünk legalább hetente háromszor aktív fizikai tevékenységet. Így észrevétlenül nőnek a dekák, a kilók, ami akár egy év alatt is tetetem súlyfelesleget idézhet elő.

 

– Miért veszélyes maga a betegség? Milyen szövődményei lehetnek?

Ilyenkor már észrevétlenül is zajlik a szervezetben egy úgynevezett metabolikus átalakulás. Ennek következtében elkezd megalapozódni az érelmeszesedés, majd az érelmeszesedés talaján kialakuló magas vérnyomás, zsírmáj alakul ki, utána a magasabb vércukorérték következtében a kisereknek, illetve a nagyereknek az átalakulása akár szemészeti, akár idegbántalmakat okozhat.

 

– Ezek visszafordíthatóak? Hogyha felismerik a betegséget, és elkezdik a terápiát, akkor ezek a társuló betegségek megszűnhetnek? Vagy ha már van egy előrehaladott állapot, akkor azt csak szinten tartani lehet?

A 2-es típusnál nagyon fontos az, hogy megelőzzük, és hogy ne is alakuljon ki következmény. Az inzulinrezisztencia az visszafordítható. A túlsúly probléma megoldásával, a rendszeres testmozgással ezen tudunk változtatni. Az 1-es típusú diabétesznél pedig nagyon-nagyon fontos, hogy a kezdetektől fogva egy jó anyagcsere-állapotra törekedjünk.

 

– A betegeknek és családjuknak mindezt lelkileg is fel kell dolgozni, a családnak segíteni kell, hogy a gyerekek állapota javuljon. Hogyan tudják ezt szakmailag segíteni?

Nagyon-nagyon fontos, hogy a mentális egészségünkkel és gyermekeink mentális egészségével is foglalkozzunk. Egy nagyon jó gondozó, illetve egy nagyon biztos gyermekgyógyászati háttér van itt, ami mellett nekem könnyű a mindennapi munkámat végezni. Egyrészt nagyon lelkes munkatársak fogadtak Békéscsabán, akikkel, sok-sok túlmunkával egy nagyon jól működő diabétesz-gondozót tudtunk kialakítani. Az osztályon rendelkezésre áll a kivizsgáláshoz szükséges háttér, együttműködve társosztályokkal. Tehát nemcsak a következményeket tudjuk kideríteni egy kivizsgálás kapcsán, hanem motiválni tudjuk a pácienseinket a gyógytornászok segítségével a rendszeres testmozgásra, pszichológus segítségével pedig a pszichés-mentális státuszukat tudjuk felmérni. A dietetikus segítségével egy komplex életmódprogramot tudnak így elsajátítani. Nagyon fontosnak tartom a rendszeres gondozást, illetve azt, hogy ezek a gyermekek visszatérhessenek hozzánk, és mindig pozitív megerősítésekkel tudjuk előrevinni az ő motivációjukat, hogy igen, ezt érdemes csinálni, érdemes folytatni. Ebben van egy team mögöttem, akik ezt a munkát tudják segíteni.

 

– Néhány gondolat erejéig térjünk ki arra, hogy inzulinpumpa-centrum is működik itt a kórházban. Ez bővebben mit takar?

Több 10 éves múltra tekint vissza, egy előző gondozó munkáját folytatva. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ez egy jól működő centrum legyen, és a Békés megyei 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek és családjaik biztos hátteret kapjanak. Az osztályon akár egy anyagcsere-kisiklás kapcsán, akár egy pumpafelhelyezés kapcsán tudjuk segíteni az ő kezelésüket. Illetve a rendszeres gondozással, amikor ambulánsan térnek hozzánk vissza, hogy minél jobb anyagcsere-státuszt tudjunk biztosítani, nemcsak az orvosi oldalát, hanem a lelki oldalát is erősítve ezeknek a családoknak. Erre nagyon nagy szükség van. Mindamellett igyekszünk a legmodernebb kezelési lehetőségeket elsajátítani, és ezt a betegeink körében, a családokkal is ismertetni. Nemcsak a fizikális megjelenés kapcsán, hanem akár távkonzultációval, 3 hónapon belül is több alkalommal van lehetőség arra, hogy kapcsolatot tudjunk tartani, és érezzék a biztonságot a háttérben.

További programok »

FEL