Cukorbetegeken segíthet a Békés megyei orvosok kutatásának eredménye

2020. március 5. 12:10 | behir.hu

A békéscsabai kórház egyik főorvosának vezetésével olyan módszert dolgoztak ki, amely leegyszerűsítheti a betegek kezelését.

Idén harmadik alkalommal adták át az egymillió forintos pénzdíjjal járó Wörwag Kutatási Díjat a XXI. Budapest Diabetes Szimpóziumon. 2020-ban Dr. Taybani Zoltán a Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórház 3. Belgyógyászat, 1. Endokrinológia osztályvezető főorvosa vehette át a díjat a “Komplex inzulinkezelési rezsimek egyszerűsítése a jó glikémiás kontroll megőrzésével 2-es típusú diabetesben” című kutatásáért.

A kutatók a főorvos vezetésével dolgoztak ki egy olyan módszert, amely a cukorbetegek kezelését egyszerűsíti le. A nagyon magas vércukorértékekkel orvoshoz kerülő érintettek esetében általában napi három-négyszeri inzulin injekcióból álló terápiát állítanak be, ugyanakkor a betegek vércukorértékei idővel javulhatnak, ekkor a kezelést módosíthatnák. Azonban arra, hogy mikor, milyen feltételekkel és hogyan lehet ezt megtenni, eddig nem voltak követhető szakmai útmutatások, ezért sok cukorbetegnél évekig az eredeti, bonyolult és kényelmetlen kezelést folytatták.

A vizsgálat célja egy olyan algoritmus kidolgozása volt, amellyel azonosíthatók azok a cukorbetegek, akiknél be lehet vezetni az egyszerűsített kezelést. A kiválasztásnak három szempontja van: az átlagos vércukorszint (HbA1c), a szervezetük önálló inzulintermelési képessége (pozitív C-peptid érték) és a testsúlyhoz viszonyított napi átlagos inzulindózis. A kiválasztott betegek kezelését napi egyszeri adagolású injekcióra cserélik, ami egy 24 órás hatású inzulin és egy nem inzulin típusú hatóanyag kombinációját tartalmazza.

A vizsgálatot az első körben mintegy 70 fő, 2-es típusú cukorbeteg esetében végezték el, és a tapasztalatok alapján a Békés megyei kutatócsoport megfogalmazta a módosított kezelés bevezetésének lépéseit. Eredményeiket eddig számos hazai és nemzetközi konferencián mutatták be, illetve már több szaklapban publikálták. Ezzel lehetőség nyílt arra, hogy mások is kövessék módszereiket, és a betegek kezelése máshol is egyszerűbbé, kényelmesebbé és egyben biztonságosabbá váljon.

Az egyszerűbb terápia három lényeges előnnyel jár tehát a betegek számára: csökken a terápiás teher, vagyis kevesebb injekcióra és vércukor mérésre van szükség, kevésbé szigorú étrendi szabályokat kell követniük. Másodsorban a betegek vércukorszintje kiegyensúlyozottabbá válik, ritkábban esik le veszélyes mértékben. Sokszor még fogyás is társult a kezelés egyszerűsítéséhez, vagyis hosszútávon javítható a betegek életminősége, könnyebb a kezelés betartása is. „A kezdeti pozitív eredményeink hatására – hiszen mind a számok, mind a betegek visszajelzései is bátorítanak minket – folytatjuk munkánkat. Ebben a díj is megerősít minket, és lehetővé teszi azt, hogy még több beteget vonjunk be a vizsgálatba, hosszabban kövessük őket, és további fórumokon oszthassuk meg eredményeinket.” – emelte ki Dr. Taybani Zoltán.

„Fontos, hogy a fiatal kutatók, folyamatosan keressék, hol tudnának javítani a betegek gyógyulási esélyein és életkörülményein. Az a törekvés, hogy a munkájuk során szerzett tapasztalatokat nem csak ők maguk alkalmazzák, hanem megosztják a tudományos közösséggel, köszönetet és elismerést érdemel. Ezt szerettük volna díjunkkal idén is ösztönözni.” – emelte ki dr Kádár Éva, a Wörwag Pharma igazgatója.

További programok »

Itthon

FEL